Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenkovic sudjelovao je u ponedjeljak, 17. listopada 2011. godine, na regionalnoj konferenciji u Skopju pod nazivom „Europski izazovi za zapadni Balkan“.

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenkovic sudjelovao je u ponedjeljak, 17. listopada 2011. godine, na regionalnoj konferenciji u Skopju pod nazivom „Europski izazovi za zapadni Balkan“.

U okviru panel rasprave o izazovima pristupanja Europskoj uniji, državni tajnik Plenkovic predstavio je glavne aspekte i novosti u metodologiji hrvatskih pristupnih pregovora, istaknuvši da novi mehanizmi i njihova složenost predstavljaju jamstvo pune spremnosti za clanstvo u Europskoj uniji. Višegodišnje reforme i pregovaracki napori Hrvatske rezultirali su završetkom pristupnih pregovora i pozitivnim Mišljenjem o zahtjevu za clanstvo, što predstavlja veliki uspjeh za Hrvatsku, ali i za politiku proširenja Unije. Posebno se osvrnuo na ovogodišnja Izvješca o napretku Europske komisije za države kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje, u kojima je zabilježen napredak na podrucju reformi u vecini država regije te potvrdena europska perspektiva zemalja jugoistocne Europe. Naglasio je da ce Hrvatska nastaviti podupirati daljnje proširenje Unije, a svojim znanjem i iskustvima stecenim u pregovarackom procesu i dalje pomagati zemljama regije putem mreže bilateralnih sporazuma te konkretne strucne i tehnicke pomoci. Ponovio je da Hrvatska smatra da bilateralna pitanja koja nisu povezana s pravnom stecevinom Europske unije ne treba miješati s pregovorima o pristupanju. Na konferenciji su sudjelovali Nikola Gruevski, predsjednik Vlade Republike Makedonije, Arifi Teuta, potpredsjednica Vlade Republike Makedonije zadužena za europske integracije, Nikola Poposki, ministar vanjskih poslova Republike Makedonije, Majlinad Bregu, ministrica za europske integracije Republike Albanije, Çitaku Vlora, ministrica za europske integracije Republike Kosovo, Stefano Sannino, generalni direktor Glavne uprave Europske komisije za proširenje, Howitt Richard, izvjestitelj za Republiku Makedoniju u Europskom parlamentu, kao i drugi visoki dužnosnici iz zemalja regije. U hrvatskom izaslanstvu bio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Makedoniji dr. Zlatko Kramaric. mr. sc. Berislav Živkovic v.d. glasnogovornika

Priopćenja