Bilateralni odnosi

Diplomatski odnosi između Republike Hrvatske i Republike Kazahstan uspostavljeni su 20. listopada 1992. godine.

Veleposlanstvo Republike Kazahstana u Republici Hrvatskoj otvoreno je 3. rujna 2009. na čelu sa otpravnikom poslova do dana kada je Kazahstan podigao razinu diplomatskog predstavništva imenovanjem veleposlanika 2014. godine. Prvi veleposlanik Aslan Mussin predao je vjerodajnice 4. travnja 2014.

Odluka o osnivanju Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Kazahstan donesena je 12. lipnja 2015. Veleposlanstvo u Astani (danas Nur-Sultan) otvoreno je 11. rujna 2018. na čelu s privremenom otpravnicom poslova, a prvi veleposlanik Refik Šabanović predao je vjerodajnice 6. veljače 2019. Svečano otvaranje prostorija Veleposlanstva u Nur-Sultanu upriličeno je 30. travnja 2019. tijekom posjeta prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić.

Bilateralni odnosi su vrlo dobri i prijateljski s mogućnošću daljnjeg napretka, posebice na gospodarskom području. Kazahstan održava otvorenu vanjsku politiku konstruktivnih i produktivnih odnosa sa svim zemljama, a osobito s Kinom, Rusijom i SAD-om te vodećim državama Bliskog Istoka, kao i državama Europske unije. Međusobni odnosi Hrvatske i Kazahstana obilježeni su redovnim susretima na visokoj razini i uzajamnom podrškom u međunarodnim organizacijama. Budući da na političkom planu nema otvorenih pitanja, obje su strane prvenstveno zainteresirane za gospodarsku suradnju i u tom području pripremljeni su ključni bilateralni sporazumi i akti. Otvaranjem Veleposlanstva RH u Kazahstanu i osnivanje Međuvladinih povjerenstava za gospodarsku suradnju stvorene su nove mogućnosti za podizanje gospodarske suradnje na višu razinu. Obostrani interesi postoje u mnogim područjima; energetika, turizam, građevinska i prerađivačka industrija (drvna, prehrambena), informatika, farmaceutika i vojna industrija, te u području obrazovanja i kulture. Jedan od važnijih ciljeva za budućnost je uspostava boljih prometnih veza, poglavito zrakoplovnih čarter linija, kako bi se građanima obiju zemalja omogućio lakši put za upoznavanje s prirodnim ljepotama i bogatom kulturnom baštinom kojima obiluju Kazahstan i Hrvatska.