Predstavljanje Hrvatsko-ukrajinskog rječnika u Zapadnoj Ukrajini

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U srijedu, 14. veljače, na Zapadnoukrajinskom nacionalnom sveučilištu u Ternopilju predstavljen je iz niza Ukrajinski rječnici svezak Hrvatsko-ukrajinski rječnik, autora Ljudmile Vasiljeve, Olge Tkačuk i Volodimira Čumaka.
Na početku, odana je minutom šutnje počast svim poginulima sa Sveučilišta, zaposlenima i studentima.  

Nakon pozdravnih riječi rektorice Sveučilišta, auditoriju se uvodno obratila veleposlanica Anica Djamić pozdravivši sve prisutne i zahvalivši na interesu za rječnik koji će zasigurno pridonijeti boljem povezivanju ukrajinskog i hrvatskog naroda. Istaknula je da, osim autorima, najveća zasluga za izdavanje rječnika pripada Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH koje je financiralo tiskanje. Jedna od autorica rječnika, prof. Ljudmila Vasiljeva, upoznala je sudionike s poviješću nastanka rječnika, te s poviješću razvoja ukrajinske i hrvatske leksikografije.

U četvrtak, 15. veljače Rječnik je predstavljen i u Prikarpatskom nacionalnom sveučilištu „Vasilj Stefanik“ u Ivano-Frankivsku. Prisutni predstavnici sveučilišta, te regionalnih i lokalnih vlasti zahvalili su na doprinosu jačanju ukrajinsko-hrvatskih odnosa, istaknuli  bliskost hrvatskog i ukrajinskog jezika, a također važnost realizacije projekata kao što je Hrvatsko-ukrajinski rječnik za sveukupne bilateralne odnose.

U svom obraćanju prisutnima, veleposlanica je naglasila da rječnik nije tek abecedni popis riječi, već izvor spoznaja o stranom, ali i o vlastitom jeziku.

Rječnik je 15. veljače predstavljen i u Lavovu, gdje se okupio veliki broj ljudi iz svijeta administracije, na čelu s guvernerom oblasti Maksimom Kozytskim, predstavnikom gradonačelnika i Ministarstva vanjskih poslova UA, zatim predstavnike Sveučilišta „Ivan Franko“ i studente, predstavnike katoličke crkve na čelu s metropolitom Mieczysławom Mokrzyckim, počasne konzule više zemalja, predstavnike udruge „Bila Hrvatska“, kao i hrvatske građane.

Dekan Filološkog fakulteta vodio je kroz program predstavljanja rječnika, a skupu su se, uz veleposlanicu Djamić, obratili i pro-rektor Sveučilišta, sam dekan i ravnateljica Katedre slavistike. Nakon predstavljanja rječnika od strane prof. Vasiljeve u ime troje autora, kvartet „Ad libitum“ je izveo kompozicije hrvatskih i ukrajinskih skladatelja, a gosti su imali i priliku počastiti se hrvatskim specijalitetima.

Podsjećamo, prvi svezak, Ukrajinsko-hrvatski rječnik tiskan je 2018. godine, a drugi svezak, Hrvatsko-ukrajinski rječnik tiskan je u jeku rata, odnosno u proljeće 2022. godine, a taj projekt financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Pisane vijesti