U Luksemburgu održan sastanak Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Luksemburgu je u ponedjeljak 29. travnja 2024. godine održan sastanak Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo na kojem je Hrvatsku predstavljala ministrica Marija Vučković.

Glavne teme sastanka bile su iz područja provedbe Zajedničke poljoprivredne politike i budućnosti poljoprivredne proizvodnje u EU. Ministri su analizirali prvu godinu provedbe strateških planova ZPP-a, slijedom nedavno izrađenih prvih godišnjih izvješća o uspješnosti. Također, raspravljali su o najnovijim kretanjima poljoprivrednog tržišta, uključujući i analizu ažurirane Studije kumulativnih učinaka trgovinskih sporazuma na poljoprivredu EU te još jednom razmatrali sve poduzete i najavljene mjere na EU razini s ciljem pružanja odgovora na krizu u sektoru.
 
Govoreći o kriznom djelovanju, ministrica Vučković još je jednom zahvalila Europskoj komisiji na prihvaćanju prijedloga za smanjenjem administrativnog tereta za male poljoprivrednike koji više neće biti izloženi kontrolama uvjetovanosti za ostvarenje prava na izravna plaćanja, što bi trebalo dovesti da ubuduće mali poljoprivrednici koji raspolažu površinama do 10 hektara, neće imati kontrolu uvjetovanosti kakvu imaju danas.
 
Ministrica Vučković pozdravila je i najavljene mjere s ciljem poboljšanja položaja poljoprivrednika u proizvodnom lancu, prvenstveno kroz jačanje pravila povezanih s nepoštenim trgovinskim praksama. U sklopu ove točke je velika većina država članica, uključujući Hrvatsku, zatražila od Europske komisije povećanje de minimis potpora u sektoru poljoprivrede, ribarstva i akvakulture.
Održana je i rasprava o budućnosti poljoprivrede, gdje su ministrima predstavljene dosadašnje aktivnosti u sklopu Strateškog dijaloga o budućnosti poljoprivrede, koji bi do kraja ljeta 2024. trebao izdati niz preporuka za dugoročnu viziju poljoprivredno-prehrambenog sektora u EU. „Sa stalnim povećanjem broja ciljeva i prioriteta ZPP-a, uz istovremeno smanjenje ukupnog proračuna, smatram da smo došli do limita te će u budućnosti biti potrebno promijeniti ovaj trend“, istaknula je ministrica Vučković.
 
Nadalje, predložila je Europskoj komisiji da se više potiče poduzetnički duh i sklonost inovacijama te da se posveti pažnja oko usklađenosti različitih politika EU kako bi se pridonijelo rješavanju problema generacijske, odnosno demografske obnove.

Pisane vijesti