Srbija može uvesti bilo koju naftu osim ruske; Orbanu sam rekao da ovakav model upravljanja neće i ne može opstati

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Premijer Andrej Plenković poručio je danas u Pragu da paket sankcija prema Rusiji nije donijela Hrvatska, nego svih 27 država članica Europske unije zajedno, naglasivši da Srbija preko Jadranskog naftovoda na Krku može uvesti bilo koju naftu osim ruske. Potvrdio je i kako je jučer razgovarao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, kazavši kako mu je objasnio da ovakav model upravljanja INA-om ne može i neće opstati.

Drugog dana boravka u Pragu, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na neformalnom sastanku Europskoga vijeća.

Uoči sastanka, u izjavi za medije, premijer se osvrnuo na jučerašnji sastanak Europske političke zajednice, koji je okupio 44 šefa država i vlada, kako bi, kazao je, na jedan uključiv način raspravili političku, sigurnosnu, ekonomsku i energetsku situaciju u Europi.

Plenković je sastanak, koji je održan prvi put, ocijenio dobrim, najavivši da će idući biti u Moldaviji.  

"Ovi sastanci, svakih šest mjeseci, omogućit će i nama unutar Europske unije, ali i onima koji imaju odnose s Unijom ili imaju aspiracije prema članstvu, bolje i redovitije razmjene stajališta i u konačnici bolje razumijevanje onoga što radimo, do kojih vrijednosti držimo, koje pozicije zastupamo, kakvi smo u međunarodnim odnosima, što su načela kojih se pridržavamo, a što su obrasci ponašanja koje ne prihvaćamo i koje osuđujemo", kazao je, dodavši da je ruska agresija na Ukrajinu zoran primjer.

Izvjestitelj za Schengen danas u Zagrebu

Poručio je da se zemlje koje imaju ambiciju ići prema članstvu trebaju ponašati konzistentno i sukladno stavovima Europske unije. 

Premijer je novinarima rekao da je energetika glavna tema Europskog vijeća. Dodao je da će se šefovi država i vlada susresti i s predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom, što je ocijenio važnim za Hrvatsku jer je danas u Zagrebu izvjestitelj za hrvatsko pristupanje Schengenskom prostoru, koji će predstaviti nacrt svojeg mišljenja nadležnom odboru Europskog parlamenta, nakon čega ulazimo u završnu fazu ulaska u Schengen.

Vučić se nije izborio za odgodu

Odgovarajući na pitanje novinara, Plenković je istaknuo da je odmah jučer reagirao na izjave srbijanskog predsjednika, premijerke i ministra Vulina, ocijenivši komentare u srbijanskim medijima gnjusnima.

"Stavimo stvari na stol onakve kakve jesu", rekao je, podsjetivši da paket sankcija prema Rusiji nije donijela Hrvatska, nego svih 27 država članica Europske unije zajedno.

Premijer je kazao da Srbija ni na koji način nije dokazala da ima bilo kakvu vrstu energetske ugroze i da uvoz ruske nafte u Srbiju predstavlja zadnju slamku spasa za rad rafinerije u Pančevu te da bi građani Srbije imali benzin, dizel itd. Tu, naglasio je, nema nijednog podatka i niti jednog argumenta.

Rekao je da ova odluka nije odgođena nego stupa na snagu za sve u prosincu. "Nije jučer došao Vučić i izborio se za odgodu. Nije se o tome odlučivalo ovdje nego u Bruxellesu na razni corepera. Ona će stupiti na snagu, takva kakva je, na vrijeme", pojasnio je Plenković.

Srbija, naglasio je, može preko Jadranskog naftovoda na Krku, uvesti koju god hoće naftu, osim ruske, na čiji je uvoz Europska unija odlučila primijeniti sankcijski režim.

"Ako Srbija može nabaviti bilo koju naftu koja nije ruska i prerađivati je u pančevskoj rafineriji, u čemu je onda problem. Janaf je tu, Hrvatska je tu, solidarnost je tu", poručio je premijer.

Upitao je i koju je to sankciju, od osam paketa Europske unije, Srbija primijenila na Rusiju.

"Ispada da je Hrvatska nešto sama smislila da napakosti Srbiji. Radi se o smiješnim, uvredljivim, netočnim i bezobraznim tezama", istaknuo je.

Kad je riječ o izuzetcima, Plenković je naglasio da se moraju dokazati izvanredne okolnosti. "Ako npr. Pančevska rafinerija ne može prerađivati nijednu naftu osim ruske onda bi im valjda Europska unija dala", dodao je.

Orban je svjestan da ovakav model upravljanja ne može opstati

Premijer Plenković je potvrdio i kako se jučer susreo s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom s kojim je razgovarao o situaciji o INA-i.

"Tražio sam sastanak s mađarskim premijerom jer se nismo vidjeli nakon što je eskalirala ova afera s Inom i krađom plina. Objasnio sam mu da ovakav sistem dalje ne može ići, dakle on je u potpunosti svjestan", kazao je.

Plenković je dodao da mu je mađarski premijer jedini sugovornik premda mađarska država ima sve manje utjecaja, pa i dionica u MOL-u, istaknuvši kako mu je rekao da prenese MOL-u da ovakav model upravljanja neće i ne može opstati.

Ponovio je da je pozicija Hrvatske vrlo jasna. "Tu zadaću ima ministar gospodarstva, a vrlo jasan signal dobili su i članovi Uprave Ine koje je Hrvatska postavila. Jasna poruka je poslana i novom predsjedniku Uprave Ine Péteru Rataticsu, koji je toga isto svjestan te je rekao da je i on spreman razgovarati o novom modelu upravljanja Inom", rekao je Plenković.

Poručio je da je taj model upravljanja doveo do toga da netko može počiniti ovakva kaznena djela, istaknuvši da Vlada trpi reputacijsku štetu, a nije odgovorna.

Kovačević uz pomoć oporbe nastoji srušiti Vladu

Premijer se osvrnuo i na jučerašnju sjednicu Antikorupcijskog vijeća, kazavši da nije vidio što je rekao Dragan Kovačević.

"Ali vidio sam nastojanje da se u Hrvatskom saboru na Antikorupcijsko vijeće dovede Uskokovog optuženika koji, vidim, nije baš artikuliran u svim svojim rečenicama", ustvrdio je.

Na komentar novinarke da optuženika ima i u vladajućoj koaliciji, premijer je rekao kako postoji razlika.

"Ovdje imate čovjeka koji stavlja u funkciju svoj proces tako da na politički način uz pomoć oporbe nastoji srušiti Vladu, iznositi lažne teze u eter i biti instrument političkih oponenata Vlade. To je razlika - znate kolika? Da odete u normalan restoran ili u Slovensku, u podrum gdje je on dovlačio Milanovića i druge drugare u vrijeme korone, a sada su otišli ispod buže u podrumu, u glib su otišli", kazao je Plenković.

Poručio je kako se mora jasno sagledati tko to i zašto radi i koji je cilj, naglasivši da je sjednica bila čista politička zloupotreba Antikorupcijskog vijeća, a zatvaranje rafinerije u Sisku poslovna odluka INA-e.Pisane vijesti