Sastanak Vijeća ministara ekonomije i financija država članica EU

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar financija dr.sc. Marko Primorac sudjelovao je na sastanku Euroskupine 15. lipnja 2023. u Luksemburgu. Dan kasnije, 16. lipnja, održao se redovni sastanak Vijeća EU za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN).

Na sastanku Euroskupine prigodno je obilježeno 25 godina djelovanja Euroskupine koja je prvi sastanak održala 4. lipnja 1998. U redovnom formatu, ministri su razmotrili napredak projekta uspostave digitalnog eura, na temelju informacija Komisije i ECB-a. Objava zakonodavnog prijedloga očekuje se 28. lipnja 2023. kojim će se definirati pravni okvir za moguće izdavanje digitalnog eura u nekom budućem trenutku. Naime, digitalni euro je zamišljen kao elektronički novac za brza, jednostavna i sigurna svakodnevna plaćanja. Bio bi dopuna gotovini, a ne zamjena. Izdavao bi ga Eurosustav, odnosno ECB i nacionalne središnje banke, a trebao bi biti dostupan svim građanima i poduzetnicima.
 
Od ostalih tema, usvojen je program rada Euroskupine za razdoblje do ožujka 2024., održan  je pregled provedenih post-programskih nadzora u Grčkoj, Cipru, Irskoj, Portugalu i Španjolskoj, te je MMF predstavio ključne poruke o gospodarskoj situaciji i politikama europodručja.
 
U uključivom formatu, Euroskupina je raspravila djelovanje europskih tržišta kapitala na temelju informacija od strane MMF-a, ECB-a i Komisije. Ministri su zaključili da je postignut znatan napredak u ovom području, ali da je potreban daljnji rad s obzirom da su tržišta kapitala u EU daleko od svojih potencijala. Sukladno tome, Euroskupina će dati preporuke Komisiji za njihov budući program rada u ovom području.
 
Na sastanku Vijeća ECOFIN, ministri su održali raspravu o paketu „PDV u digitalno doba“ kojim se predlažu mjere za modernizaciju i učinkovitije funkcioniranje sustava PDV-a uz promicanje digitalizacije. Izmjenama se nastoji osigurati jednakost u oporezivanju, uspješnija borba protiv prijevara, učinkovitije prikupljanje prihoda te pojednostaviti provedba PDV pravila.
 
Komisija je predstavila svoje prijedloge vezane uz preispitivanje okvira za gospodarsko upravljanje EU-a, te je održana prva razmjena mišljenja među ministrima. Glavni cilj prijedloga Komisije je ukloniti nedostatke postojećeg okvira, ojačati održivost javnog duga te uzeti u obzir buduće izazove koji proizlaze prvenstveno iz zelene i digitalne tranzicije.
 
Vijeće ECOFIN je usvojilo izmjene Provedbene odluke o odobrenju ocjene plana za oporavak i otpornost Estonije koja je prva među državama članicama u svoj plan uključila REPowerEU poglavlje te je odobrilo Posebne preporuke Vijeća za države članice u sklopu Europskog semestra.
 
Uobičajeno, Komisija je izvijestila ministre o gospodarskim i financijskim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, uključujući i provedbu sankcija protiv Rusije, te o financijskim potrebama Ukrajine i provedbi trenutnog instrumenta makrofinancijske pomoći EU-a za Ukrajinu.
 
Na kraju, Vijeće ECOFIN je utvrdilo smjernice za daljnji rad u pogledu definiranja zajedničkih poruka EU za sastanak ministara financija i guvernera središnjih banaka skupine G20.
 
Dodatno, tijekom boravka u Luksemburgu, ministar financija je sudjelovao na sastanku Odbora guvernera Europskog stabilizacijskog mehanizma po prvi puta od pristupanja RH toj važnoj instituciji. Također, sudjelovao je i na godišnjem sastanku Odbora guvernera Europske investicijske banke.
 
Video Europskog stabilizacijskog mehanizma  za sastanak Upravnog odbora 
https://www.esm.europa.eu/videos-and-photos/esm-video-board-governors-meeting-june-2023


Pisane vijesti