Ministar Primorac sudjelovao na sastanku Euroskupine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar financija dr.sc. Marko Primorac sudjelovao je na redovnom sastanku Euroskupine 13. veljače 2023. u Bruxellesu.

Sastanak je započeo raspravom o najnovijem razvoju događaja na tržištima energenata na temelju prezentacije direktora Agencije za suradnju energetskih regulatora EU-a (ACER).

U odnosu na prošlo ljeto, cijene energenata značajno su pale, a najpesimističnije prognoze se nisu ostvarile. Međutim, cijene su i dalje na visokim razinama što zahtijeva oprez i pomno praćenje situacije te nastavak aktivnosti u pogledu diversifikacije izvora energije i smanjenja potrošnje energije.

Nakon toga je održana posebna tematska rasprava o tržištima rada u europodručju koja su pokazala snažnu otpornost posljednjih godina, unatoč brojnim krizama. Štoviše, prošla je godina bila izrazito pozitivna u smislu rasta zaposlenosti te je nezaposlenost u studenom dosegla rekordno nisku razinu.

Međutim i dalje postoje kratkoročni i dugoročni izazovi. U kratkom roku, potrebna je ravnoteža između kompenzacije najugroženijima za gubitak kupovne moći i ukupnih povećanja plaća kako se ne bi potaknuo rast inflacije. U dugom roku, važno je osigurati adekvatnu potporu stjecanju vještina koje su potrebne na tržištu rada, posebno u kontekstu zelene i digitalne tranzicije.

Nastavno na rasprave o cijenama energije i tržištima rada, sastanak je završio sveobuhvatnim pregledom gospodarskih i financijskih kretanja, oslanjajući se na zimske prognoze Europske komisije. Iako su gospodarski izgledi i dalje izazovni, gospodarstvo europodručja je trenutno u mnogo boljem stanju nego što se očekivalo. U odnosu na jesenske prognoze, očekuju se više stope rasta i smanjenje stope inflacije. Dodatno, zadržavanjem gospodarske aktivnosti u prvom tromjesečju 2023. gospodarstvo EU-a izbjeći će recesiju koja se najavljivala prošlu jesen.

Što se tiče RH, prognoziraju se više stope rasta i značajnije smanjenje inflacije. U usporedbi s jesenskim prognozama, za RH se u čitavom projekcijskom razdoblju očekuje blago snažniji rast BDP-a. Tako je stopa rasta BDP-a u 2022. revidirana sa 6,0% na 6,3%. U 2023. i 2024. očekuje se rast od 1,2% i 1,9%, dok je u studenom prognoza iznosila 1,0% za 2023. i 1,7% za 2024. U pogledu inflacije, ona prema novim prognozama u 2022. iznosi 10,7%, što je iznad prosjeka europodručja (8,4%), ali je još uvijek ispod prosjeka većine članica EU-a iz središnje i istočne Europe. U 2023., očekuje se usporavanje inflacije na 6,5% te na 1,6% u 2024.
 

Pisane vijesti