Ministar Grlić Radman na Ministarskom forumu o suradnji u Indopacifiku

  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u utorak, 22. veljače 2022. godine, na okruglom stolu o sigurnosti i obrani u okviru Ministarskog foruma o suradnji u Indopacifiku. Forum se održao u Parizu u organizaciji francuskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Na okruglom stolu sudjelovali su ministri vanjskih poslova država članica Europske unije te više partnera iz Indopacifika, a naglasak rasprave bio je na pomorskim pitanjima u Indijskom oceanu i izgradnji kapaciteta pomorske sigurnosti.

„Republika Hrvatska prepoznaje Indopacifik kao jednu od najdinamičnijih regija današnjeg svijeta i ima veliki interes za njegovu sigurnost. Kao pomorskoj naciji, Hrvatskoj su pitanja pomorske sigurnosti i slobode plovidbe posebno važna. Iz tog razloga snažno podržavamo ulogu EU-a kao učinkovitog partnera u osiguravanju pomorske sigurnosti, koji ima sposobnost rješavanja niza zajedničkih sigurnosnih izazova“, rekao je u svom izlaganju ministar Grlić Radman. U tom kontekstu istaknuo je kako Hrvatska od 2009. svojim sudjelovanjem u operaciji ATALANTA aktivno pridonosi sigurnosti Roga Afrike i regije sjeverozapadnog Indijskog oceana.

„Pomorsku sigurnost i indopacifičku regiju prepoznali smo kao važan element tekućih rasprava o Strateškom kompasu te smo pozdravili nedavno uspostavljene Koordinirane pomorske prisutnosti (CMP) u sjeverozapadnom Indijskom oceanu. Ovaj koncept već se pokazao učinkovitim i korisnim, a siguran sam da će dati vrijedan doprinos i pomorskoj sigurnosti u Indopacifiku“, dodao je ministar.

Izlaganje je zaključio ističući kako je snaženje bilateralnih odnosa s indopacifičkim zemljama, pogotovo onima koji dijele interese i vrijednosti EU-a, još jedan način za jačanje zajedničke sigurnosti u nizu pitanja – od rješavanja hibridnih prijetnji do smanjenja strateških ovisnosti i standardizacije digitalnih tehnologija.

Pisane vijesti