Ministar Banožić u Bruxellesu: RH aktivno pridonosi projektu zajedničke nabave streljiva

  • Slika

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u utorak 23. svibnja 2023. godine na sastanku Vijeća za vanjske poslove u formatu ministara obrane Europske unije i Upravljačkom odboru Europske obrambene agencije u Bruxellesu.

Na Upravljačkom odboru EDA-e, ministri su pozdravili pristupanje Danske Europskoj obrambenoj agenciji. Također, ministar Banožić je naglasio važnost nedavnog potpisivanja Administrativnog sporazuma EDA-e i Ministarstva obrane SAD-a što će dodatno unaprijediti suradnju Europske unije s SAD-om, kao jednim od ključnih partnera.

Na sastanku Vijeća, rasprava je još jednom potvrdila odlučnost država članica Europske unije u pružanju daljnje sveobuhvatne pomoći Ukrajini i razvoju njihovih sposobnosti.

Ministri su se složili kako je od iznimne važnosti nastaviti potporu Europske unije Ukrajini kroz Europski instrument mirovne pomoći, trodijelni pristup vojne pomoći te uspostavljene obučne inicijative.

“Raspravili smo i dosadašnje naučene lekcije iz rata u Ukrajini. 15 mjeseci ratnih djelovanja već iza nas i vrlo je važno da adekvatno prepoznamo ove lekcije u procesima izgradnje sposobnosti koje ćemo trebati u budućnosti. Odlučnost država članica Europske unije i NATO-a u pružanju daljnje sveobuhvatne pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske agresije je ključna”, istaknuo je ministar Banožić.

Ministri su se složili kako je u ovom trenutku važno usmjeriti pažnju svih država članica na projekt zajedničke nabave streljiva kojim će se ne samo zadovoljiti i ukrajinske potrebe, već i popuniti zalihe država članica.

Ministar Banožić naglasio je potporu Hrvatske Ukrajini istaknuvši: “Hrvatska aktivno doprinosi radu projekata zajedničke nabave od samih početka te kako od samih početaka ruske agresije, stav ove Vlade je jasan: Hrvatska će pružati pomoć Ukrajini u borbi za samostalnost i neovisnost ali istovremeno raditi na održavanje dostatnih količina streljiva u nacionalnim zalihama.”

Ministri su podržali i nedavne prijedloge Europske komisije usmjerene ka povećanju proizvodnih kapaciteta tvrtki obrambene industrije Europske unije i osiguravanja lanaca opskrbe.

Na sastanku s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom potvrđena je predanost EU i NATO-a jačanju ukrajinske obrambene sposobnosti odgovora na rusku agresiju.

“Nadolazeći NATO Samit u Vilniusu važan je događaj koji nam slijedi i u tom kontekstu. napori i inicijative obje strane trebaju biti sinkronizirani i usklađeni”, rekao je ministar.



Pisane vijesti