Ministar Banožić na Vijeću za vanjske poslove u formatu ministara obrane

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar obrane istaknuo je podršku Hrvatske uspostavi Misije EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini kao i radu EDA-e, posebno u razvoju obrambenih sposobnosti
Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić sudjelovao je u utorak 15. studenoga 2022. na sastanku Vijeća za vanjske poslove u formatu ministara obrane EU te na Upravljačkom odboru Europske obrambene agencije.
Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell izvijestio je o procesima vezanim za operativni angažman Europske unije, vezanim za pokretanje EU misije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini. Naime, riječ je o skorašnjem početku obuke pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, kao i o mogućem EU angažmanu u Nigeru te procesu transformacije operacije ATALANTA u širu pomorsku sigurnosnu operaciju.
Također, predstavljena su prva dva inicijalna operativna scenarija korištenja EU Kapaciteta za brzi razmještaj te obrambeni paket koji sadrži dvije komunikacije Europske komisije vezane uz jačanje kibernetičke sigurnosti i daljnje unaprjeđenje vojne pokretljivosti.
Ministar Banožić istaknuo je kako Hrvatska podržava uspostavu Misije EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini.
“Hrvatska od samog početka daje potporu i pomoć Ukrajini i podržava uspostavu ove misije. O samoj obuci vojnika, odnosno o modalitetima obuke još će se razgovarati. U okviru neformalne rasprave o ruskoj agresiji obratio nam se i ukrajinski ministar obrane koji nas je izvijestio o aktualnostima na terenu”, rekao je ministar obrane te dodao kako su jedna od tema razgovora bili ciljevi Strateškog kompasa.
“Predstavljeni su nam scenariji korištenja sposobnosti za brzo razmještanje. Ruska agresija na Ukrajinu ukazala na nedostatke u obrambenim sposobnostima i potrebu za popunom zaliha. Tako smo razgovarali i projektima poput zajedničke nabave kao i o razvoju nove EU Regulative za poticanje zajedničke nabave”, kazao je ministar obrane Banožić i podsjetio kako su pokrenute dvije radne skupine s ciljem identifikacije potreba država članica za nabavu nedostajućih sposobnosti te poticanja suradnje država članica prilikom nabave.
Ministar Banožić tako je pozdravio dosadašnji rad Namjenske radne skupine za zajedničku nabavu u području obrane u smislu potencijala suradnje i mogućnosti zajedničke nabave. Ministar je pritom naglasio važnost adekvatnog i uključivog pristupa prema malim i srednjim tvrtkama u predstojećem razdoblju.
Tijekom Upravljačkog odbora EDA-e, ministri su se usuglasili o povećanju proračuna EDA-e te programu predstojećeg trogodišnjeg rada Agencije te su raspravili Izvješće Koordiniranog godišnjeg pregleda o obrani koje pokazuje porast izdvajanja za obranu u nacionalnim proračunima država članica nakon godina stagnacije.
Ministar obrane poručio je kako Republika Hrvatska podržava rad EDA-e, posebno kada je riječ o razvoju obrambenih sposobnosti.
“Smatram da se tu otvara prostor za još snažniju koordinaciju između industrije i potreba razvoja sposobnosti država članica te da potencijal koji pruža EDA treba iskoristiti za unaprjeđenje obrambenog resora”, rekao je Banožić.
Na kraju, ministar obrane zaključuje: “Dobra je vijest što države članice imaju porast izdvajanja za obranu u svojim proračunima. Tu naravno spada i Hrvatska koja trenutačno ima najveći proračun od Domovinskoga rata, a on će rasti i u iduće tri godine”.
Zaključno, pozdravljen je aktualni rad na Administrativnom sporazumu između EDA-e i Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih država koje će dodatno unaprijediti odnose između EU i SAD-a u području obrambene suradnje.

Pisane vijesti