Državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić, na sastanku Vijeća EU-a za vanjske poslove (trgovina)

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić sudjelovao je na sastanku Vijeća EU-a za vanjske poslove (trgovina), koji se održao u Bruxellesu 25. studenoga 2022. godine.

Tijekom sastanka raspravljalo se o reformi Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i pripremama za 13. ministarsku konferenciju, koja se treba održati sljedeće godine. Sudionici su se složili da reforma organizacije predstavlja prioritet za EU, posebno u dijelu sustava za rješavanje sporova.

Druga važna tema sastanka odnosila se na trgovinske odnose EU-a i Sjedinjenih Američkih Država. Sudionici su se složili da EU treba nastaviti provoditi ambicioznu trgovinsku i investicijsku agendu u trgovini sa SAD-om te nastaviti pozitivan dijalog na rješavanju pitanja koja opterećuju dobre odnose.

U dijelu rasprave o trgovinskoj potpori Ukrajini, pozdravljene su dosadašnje aktivnosti kojima se Ukrajini olakšava pristup tržištu EU te su razmijenjena mišljenja o daljnjem unaprjeđenju trgovinskih odnosa kako bi se pomoglo ukrajinskom gospodarstvu.

Povjerenik Europske komisije za trgovinu Valdis Dombrovskis izvijestio je o trenutačnom stanju ostalih bilateralnih pregovora i provedbi sporazuma.



Pisane vijesti