Državni tajnik Martinović na sastanku Vijeća ministara pravosuđa u Luksemburgu

  • Slika
Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Juro Martinović sudjelovao je na Vijeću ministara pravosuđa u Luksemburgu. Vijeće je usvojilo opće pristupe za 5 zakonodavnih instrumenata.

Direktiva protiv strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja (SLAPP tužbe) - SLAPP tužbe podnose se u sudskim postupcima protiv javnog sudjelovanja. Takvi sudski postupci ne pokreću se u svrhu pristupa pravosuđu, nego kako bi se ušutkala javna rasprava, obično  uznemiravanjem i zastrašivanjem. Kompromisni tekst adekvatno adresira sva ključna pitanja istaknuta tijekom rasprave te će se istim ostvariti ciljevi Prijedloga, zaštita novinara i boraca za ljudska prava u njihovom javnom djelovanju uz istodobno osiguravanje i poštivanje načela prava na pristup sudu.

Direktiva o izmjeni Direktive 2011/36/EU o sprečavanju i suzbijanju trgovanja ljudima i zaštiti njegovih žrtava - Ova ciljana revizija Direktive 2011/36/EU o suzbijanju trgovanja ljudima nastoji riješiti brojne izazove koji su se pojavili od 2011. godine. Nastoji se proširiti  popis oblika iskorištavanja izričito navedenih u Direktivi o suzbijanju trgovanja ljudima kako bi se uključili prisilni brakovi i nezakonito posvojenje. Nadalje, nastoji se zamijeniti neobvezni režim sankcija pravnim osobama dvama različitim obveznim režimima. Također se nastoji osigurati da sve države članice zakonima i drugim propisima uspostave nacionalni mehanizam upućivanja kako bi se dodatno uskladile njihove strukture i prakse u pogledu upućivanja žrtava na odgovarajuće sustave pomoći i potpore.

Direktiva o suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji - Cilj objave ovog Prijedloga je spriječiti i suzbiti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji kako bi se osigurala visoka razina sigurnosti i puno uživanje temeljnih prava unutar Europske unije, uključujući pravo na jednak tretman i nediskriminaciju između žena i muškaraca. Prijedlogom se kriminaliziraju određeni oblici nasilja te se osigurava učinkovit kazneni progon takvih kaznenih djela i pridonosi iskorjenjivanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te boljoj potpori i zaštiti žrtava.

Direktiva o definiciji kaznenih djela i sankcija za kršenje Unijinih mjera ograničavanja - Mjere ograničavanja ključan su alat za promicanje ciljeva Zajedničke vanjske i sigurnosne politike (ZVSP), kako je utvrđeno u članku 21. Ugovora o Europskoj uniji (UEU). Cilj ovog  Prijedloga je usklađivanje definicija kaznenih djela povezanih s kršenjem Unijinih mjera ograničavanja, osiguravanje učinkovitih, odvraćajućih i proporcionalnih vrsta i razina sankcijapoticanje prekograničnih istrage i kaznenih progona i poboljšanje operativne učinkovitosti nacionalnih lanaca izvršavanja zakonodavstva.

Direktiva o povratu i oduzimanju imovine - Prijedlogom Direktive o povratu i oduzimanju imovine olakšava se oduzimanje imovine u kaznenim stvarima te jačaju sposobnosti nadležnih tijela za utvrđivanje i zamrzavanje imovine te upravljanje, kako bi se obuhvatile sve relevantne kriminalne aktivnosti koje provode organizirane kriminalne skupine čime se omogućuje oduzimanje sve relevantne imovine.

Od nezakonodavnih aktivnosti prezentiran je izvještaj o radu EPPO-a za 2022. godinu.

Razmijenjena su mišljenja o ruskoj agresiji na Ukrajinu: istrazi i kaznenom progonu u kontekstu kršenja mjera ograničavanja EU-a.  Ministri su bili pozvani odgovoriti na pitanja o radu  nadležnih tijela na otkrivanju, istraživanju i procesuiranju kršenja mjera ograničavanja protiv Rusije (ili Bjelorusije) koje su uvedene zbog njezine agresije na Ukrajinu te o najboljim praksama ili specifičnim izazovima koje bi mogli podijeliti.

Razmijenjena su i mišljenja o pravosudnim aspektima borbe protiv organiziranog kriminala s naglaskom na djelotvorne istrage i temeljna prava. Raspravljalo se o ravnoteži između prava okrivljenika i učinkovitog istraživanja i progona kaznenih djela.

Vijeće je odobrilo Zaključke o sigurnosti LGBTI osoba u Europskoj uniji. Isti su dodana vrijednost već usvojenoj strategiji o jednakosti LGBTI osoba iz 2020. godine te će njihovo usvajanje biti još jedan korak naprijed prema podizanju razine svijesti o potrebi izgradnje tolerantnijeg društva koje prihvaća različitosti i pravo na izbor.

Na Vijeću je prezentirano i trenutačno stanje pristupanja EU-a Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Pisane vijesti