Državna tajnica za Europu Metelko-Zgombić na sastanku Vijeća za opće poslove

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je na sastanku Vijeća za opće poslove održanom 13. prosinca u Bruxellesu.

Vijeće je raspravljalo o Zaključcima o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja, kojima su, temeljem redovitih godišnjih izvješća, obuhvaćeni Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska. Zaključci se prvi put referiraju i na Ukrajinu, Moldovu i Gruziju. Državna tajnica Metelko-Zgombić izrazila je podršku Hrvatske procesu proširenja EU-a temeljenom na dosljednom ispunjavanju kriterija za članstvo, uključujući i usklađivanje sa zajedničkom vanjskim i sigurnosnom politikom EU-a i sankcijama prema Rusiji te napretku u skladu s individualnim postignućima zemalja. Istaknula je punu podršku davanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini za članstvo u EU, kao snažnom poticaju novim institucijama u BiH za novu fazu procesa europskih integracija i s tim povezanim reformama. Podržala je i viznu liberalizaciju za Kosovo i recentne korake poduzete u tom smjeru.

Ministri su dovršili pripreme za sastanak Europskog vijeća koje će se održati 15. prosinca, na kojem će se razgovarati o Ukrajini i posljedice ruske agresije na Ukrajinu, energetici i gospodarstvu, sigurnosti i obrani, južnom susjedstvu i vanjskim odnosima. Državna tajnica Metelko-Zgombić naglasila je daljnju sveobuhvatnu podršku Hrvatske Ukrajini u svim aspektima kao i važnost daljnje žurne pomoći i podrške EU-a u suradnji s međunarodnim partnerima, i u kratkoročnom i u poslijeratnom razdoblju. Državna tajnica istaknula je kako je Hrvatska, na današnjoj donatorskoj konferenciji u Parizu, donirala generatore za Ukrajinu u vrijednosti od milijun eura.

U pogledu energetike naglasila je važnost solidarnosti i dogovora o ograničavanju cijena plina kao i potrebu postizanja dogovora o cjelokupnom paketu mjera uključujući reformu energetskog tržišta i odvajanje cijena plina i električne energije.

U kontekstu teme vanjskih odnosa državna tajnica istaknula je zadovoljstvo usvajanjem zaključaka o proširenju u okviru kojih je dana preporuka za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini koja bi trebala biti potvrđena na predstojećem Europskom vijeću.

U okviru petog kruga rasprave na Vijeću za opće poslove o pojedinačnim zemljama u okviru Godišnjeg dijaloga o vladavini prava u EU Europska komisija predstavila je nalaze iz Godišnjeg izvješća za Poljsku, Portugal, Rumunjsku, Sloveniju i Švedsku. U okviru rasprave državna tajnica Metelko-Zgombić pozdravila je nastavak dijaloga o vladavini prava na Vijeću, u formatu koji se pokazao prikladnim za otvorenu i konstruktivnu razmjenu mišljenja.

Ministri su usvojili opći pristup o Uredbi o transparentnosti i ciljanju u političkom oglašavanju. Uredba je dio zakonodavnog paketa mjera za jačanje demokracije i zaštitu integriteta izbora koji je Europska komisija predstavila u studenom 2021. godine.

Vijeće je odobrilo Zajedničku izjavu Vijeća, Europskog parlamenta i Komisije o zakonodavnim prioritetima za razdoblje 2023.-2024.

Na sastanku Vijeća aktualno češko i nadolazeće švedsko predsjedništvo predstavili su plan i ključne korake u okviru ciklusa Europskog semestra za 2023.

U okviru rasprave o daljnjim koracima nakon dijaloga s građanima održanog 2. prosinca u Bruxellesu u svrhu pružanja povratnih informacija o dosad učinjenom temeljem preporuka i njima pridruženih mjera proizašlih iz Konferencije o budućnosti Europe, državna tajnica Metelko-Zgombić izrazila je zadovoljstvo održanim događanjem na kojem su građani bili u središtu, podsjetivši ujedno kako je analiza preporuka i mjera jasno pokazala da se više od 95 % prijedloga mjera može provesti u kratkoročnom ili srednjoročnom razdoblju u okviru sadašnjih Ugovora o EU-u.


Pisane vijesti