Državna tajnica Metelko-Zgombić na sastanku Vijeća za opće poslove

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je 20. veljače 2024. na sastanku Vijeća za opće poslove u Bruxellesu.

Na dnevnom redu bile su priprema sastanka Europskog vijeća 21. i 22. ožujka te na zahtjev Poljske, predstavljanje sadašnjeg stanja vladavine prava u Poljskoj u kontekstu postupka pokrenutog protiv Poljske na temelju članka 7. stavka 1. Ugovora o EU-u.

Vijeće je raspravom o nacrtu dnevnog reda započelo s pripremom sastanka Europskog vijeća u ožujku. Predložene teme su Ukrajina, Bliski istok, sigurnost i obrana, Strateški program EU-a 2024.-2029., te prioriteti Europskog semestra za 2024. godinu.

Državna tajnica pozdravila je predložene teme te se ujedno snažno založila da se u dnevni red čelnika uključi i donošenje odluke o otvaranju pristupnih pregovora EU-a s Bosnom i Hercegovinom, temeljem izvješća kojeg će do tada pripremiti Europska komisija, slijedom Zaključaka Europskog vijeća iz prosinca 2023. godine. Hrvatska smatra da je u proteklom razdoblju Bosna i Hercegovina uspjela ostvariti značajan napredak te da postoji razlog za optimizam i za pozitivno izvješće Europske komisije. Dodatno, podržala je i uključivanje teme migracija na dnevni red čelnika u ožujku.  

Ukrajina i dalje mora ostati visoko na listi prioriteta Europske unije koja u tom pogledu mora nastaviti djelovati ujedinjeno, istaknula je državna tajnica. Sada je ključno postići dogovor o nastavku pružanja vojne pomoći Ukrajini te žurno uspostaviti Fond za pomoć Ukrajini u okviru Europskog instrumenta mirovne pomoći.    

Državna tajnica je istaknula važnost rasprave i daljnjeg rada na jačanju sigurnosti i obrane EU-a, napose jačanju europske obrambene industrije. Važno je da nova Europska obrambena industrijska strategija (EDIS) koja će uskoro biti objavljena, bude inkluzivna za sve države članice, njihova mala i srednja poduzeća kao i start-upove, te komplementarna s NATO-om, a posebno  je važno raditi na jačanju suradnje s ukrajinskom obrambenom industrijom, istaknula je državna tajnica.

S obzirom na aktualno stanje na Bliskom istoku i katastrofalnu humanitarnu situaciju u Gazi o čemu se detaljno raspravljalo i na sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova prethodnog dana, Hrvatska očekuje daljnju raspravu na razini čelnika te podržava donošenje konkretnih zaključaka na tu temu. 

U kontekstu vladavine prava i postupka pokrenutog protiv Poljske na temelju članku 7. stavka 1. Ugovora o EU-u, Poljska je, na vlastiti zahtjev, predstavila akcijski plan za otklanjanje nedostataka u pravosuđu koji su bili povod za EK za pokretanje postupka 2017. godine. Državna tajnica pozdravila je najavljene aktivnosti i reforme poljskih vlasti, izrazivši pritom nadu da će one dovesti do pozitivnih pomaka i u konačnici omogućiti zatvaranje postupka po čl. 7.

Pisane vijesti