Premijer Plenković: Poštujemo neovisnost grčkih institucija, a za naše državljane tražimo sigurnost te brz i pravedan postupak

"Izrazili smo želju da ovaj nemili incident koji se dogodio u Ateni prije desetak dana ne utječe na inače odlične, prijateljske i kvalitetne odnose Hrvatske i Grčke. Obojica smo to zaključili", poručio je premijer Plenković nakon sastanka s grčkim kolegom Mitsotakisom danas u Ateni. Još jednom osudivši nasilje huliganizam i izrazivši žaljenje i sućut zbog smrtno stradalog grčkog državljanina tijekom navijačkih nereda u Ateni, premijer Plenković od grčkih je vlasti zatražio da pritvorenim hrvatskim državljanima zajamče sigurnost u zatvoru te brz i pravedan pravosudni postupak, a premijer Mitsotakis mu je naglasio kako može jamčiti sigurnost hrvatskih državljana koji su u ovom trenutku pritvoreni.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi u dvodnevnom posjetu Grčkoj, na poziv predsjednika Vlade Grčke Kyriakosa Mitsotakisa, a u povodu neformalne večere na kojoj će lideri u regiji razmijeniti mišljenja o daljnjem tijeku procesa europskih integracija zemalja jugoistočne Europe, kao i o stabilnosti i sigurnosti Europe u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.
 
Uz predsjednika Vlade su ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.
 
Po dolasku u Atenu, premijer Plenković sastao se sa svojim grčkim kolegom Mitsotakisom, s kojim je razgovarao o nizu aktualnih tema, između ostalih i pomoći koju će Hrvatska ponovo uputiti Grčkoj u borbi protiv požara, ali i o situaciji s pritvorenim hrvatskim državljanima nakon navijačkih nereda u Ateni.
 
Hrvatska ponovno šalje kanader da pomogne Grčkoj u borbi protiv požara
 
U izjavi za medije nakon sastanka, premijer Plenković bilateralne odnose ocijenio je izvrsnim i prijateljskim te dodao kako su na njihovom unaprjeđenju predano tijekom svojim mandata radili i on i njegov grčki kolega Mitsotakis.
 
Izvijestio je kako ga je grčki premijer danas ponovno zamolio da se iz Hrvatske u Grčku uputi kanader kako bi pomogao u gašenju požara na sjeveru te zemlje i najavio da će hrvatska Vlada danas donijeti takvu odluku.
 
Razgovarali su, kazao je premijer, i o hrvatskim građanima koji su u pritvoru u grčkim zatvorima nakon navijačkih nereda u Ateni.
 
"Naša je pozicija jasna od prvoga dana. Prvo je da smo snažno osudili nasilje i huliganizam te da smo izrazili žaljenje zbog gubitka života jednoga grčkog državljanina i izrazili sućut i njemu, kao predsjedniku Vlade, i grčkom narodu", poručio je premijer Plenković i dodao kako je zbog tog čina nažalost narušena i reputacija Hrvatske, koja zbog uspjeha nogometne reprezentacije u svijetu ima zaista velik ugled, u Grčkoj.
 
"Istodobno smo, kao što to uvijek činimo za sve hrvatske državljane koji su bilo gdje u svijetu u problematičnoj situaciji, iskazali interes za njihovo trenutnu situaciju i još jednom zatražili od grčkih vlasti sigurnost hrvatskih državljana, kojih je do sada uhićeno 102. Predsjednik Vlade Mitsotakis je naglasio kako može jamčiti sigurnost hrvatskih državljana koji su u ovom trenutku pritvoreni", naglasio je premijer Plenković.
 
Za pritvorene hrvatske državljane tražimo pravedan i brz proces i sigurnost u zatvorima
 
Drugo što je hrvatska strana zatražila je da njeni državljani imaju i pravedno i brzo suđenje, odnosno pravni proces.
 
Ukoliko u samoj kvalifikaciji djela koja im se stavljaju na teret, bude onih koji neće biti obuhvaćeni kaznenom odgovornošću, već prekršajnom, hrvatska je delegacija grčkoj predložila da se vidi mogućnost za donošenje odluka koje bi značile trenutni progon tih državljana i njihov povratak u Hrvatsku.
 
Hrvatska država i njene institucije spremne provoditi mjere opreza i mjere nadzora ukoliko bi neki od naših državljana bili vraćeni u Hrvatsku dok traje postupak u Grčkoj, dodao je premijer Plenković.
 
Ukoliko grčko pravosuđe eventualno odluči da se hrvatskom pravosuđu ustupe neki predmeti, Hrvatska je načelno za to spremna, kazao je, naglasivši kako taka odluka nije u ingerenciji izvršnih vlasti.
 
"Oni su itekako dobro primili na znanje ovu informaciju koju smo im dali, koja poštuje neovisnost grčkoga pravosuđa, ali isto tako daje određeni put i naznaku kako hrvatska država u ovim konkretnim okolnostima može i želi pomoći hrvatskim državljanima koji su trenutno u pritvoru", kazao je premijer Plenković.
 
Grlić Radman i Malenica posjetit će neke od hrvatskih državljana u grčkim zatvorima
 

Najavio je da će danas popodne ministar Grlić Radman i ministar Malenica imati bilateralne sastanke sa svojim kolegama te će posjetiti neke od hrvatskih državljana u dva zatvora.
 
"Izrazili smo želju da ovaj nemili incident koji se dogodio u Ateni prije desetak dana ne utječe na inače odlične, prijateljske i kvalitetne odnose Hrvatske i Grčke. Obojica smo to zaključili", istaknuo je predsjednik Vlade saževši poruku današnjega susreta sa svojim grčkim kolegom.
 
Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Plenković kazao je kako je vidio najnoviju snimku navijačkih nereda koja je objavljena u brojnim medijima te dodao kako detaljno prati situaciju no u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći što će biti konačni rezultati istrage.
 
"Siguran sam da će grčka policija i grčko tužiteljstvo uzeti u obzir sve okolnosti i sve elemente", dodao je istaknuvši kako grčka policija provodi temeljitu istragu koja uključuje ne samo hrvatske, nego i grčke državljane.
 
Nadležna tijela moraju postupati na temelju činjenica i dokaza, a ne očekivanja i emocija
 

Govoreći o ozračju koje vlada u Grčkoj, koja je i inače postrožila svoje zakone uslijed prijašnjih sukoba najekstremnijih navijačkih skupina, nakon pogibije grčkog navijača, premijer je kazao kako je jasno da se traži nečija odgovornost.
 
"Međutim, jedno je ozračje, a drugo je utemeljeno, na dokazima i provjerenim informacijama, postupanje nadležnih tijela, grčke policije, tužiteljstva i u konačnici sudova koji će donositi odluke. Svi moraju postupati na temelju činjenica, a ne na temelju očekivanja i emocija onih koji su ovdje oštećeni", poručio je.
 
Što se tiče procjena o tome koliko dugo ova istraga može trajati, premijer Plenković kazao je kako grčka strana procjenjuje da ona može trajati još nekoliko tjedana, a ne mjeseci. Dodao je kako grčka istražna tijela provjeravaju sve – od DNA uzoraka do svih snimki nadzornih kamera, razgovora s osumnjičenicima, pregledavanja njihovih mobilnih telefona i tako dalje, a to zahtijeva određeno vrijeme.
 
"Došli smo ovdje s pozicijom da poštujemo neovisnost pravosuđa i neovisnost grčkih institucija koje imaju nadležnost za procesuiranje ovoga slučaja. Ali jednako tako vodimo računa i brinemo o situaciji s našim državljanima jer ipak je riječ o jednoj krajnje neobičnoj situaciji", ustvrdio je premijer Plenković pojasnivši kako se ne sjeća da se ikada dogodila situacija da je čak 102 hrvatskih državljana u vezi jednog jedinog slučaja pritvoreno u nekoj drugoj državi.
 
Kasnije tijekom dana premijer Plenković održat će i druge bilateralne sastanke, između ostalih s predsjednikom Vlade Kosova Albinom Kurtijem, s predsjedateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto te s predsjednicom Moldove Maijom Sandu, a potom će sudjelovati na neformalnoj večeri lidera kojoj je domaćin grčki premijer Mitsotakis.
 
Vlada je osigurala svima pristupačne cijene energenata, a nije dobro što se inflacija generira neopravdanim rastom cijena
 
Osvrnuvši se na druge aktualne teme, posebno na situaciju s rastom cijena, premijer Plenković podsjetio je da je hrvatska država u vremenu najveće energetske i ekonomske krize osigurala pristupačne cijene energenata.
 
Nitko od aktera na hrvatskom tržištu, ustvrdio je, bavio se on proizvodnjom, trgovinom, posredništvom ili bilo kojom drugom uslužnom djelatnošću ne može kazati svojim klijentima da je morao dizati cijenu zbog rasta cijena energenata.  
 
Oni koji su nezadovoljni rastom cijena, dodao je, tu oštricu trebaju uputiti onima koji generiraju inflaciju neopravdanim rastom cijena.
 
"Hrvatska Vlada je, kao što je to radila sve ove godine, pomogla onima koji su u krizi imali najtežu situaciju, a to su i naši nezaposleni i ljudi s nižim primanjima i umirovljenici i sve moguće ciljne skupine koje su od hrvatske Vlade dobile niz paketa potpora, bilo trajnim osiguranjem nižih cijena energenata, bilo dodatnim sredstvima koja smo transferirali", poručio je.

Dodao je kako nije dobro da u vrijeme ozbiljne odgovornosti u Hrvatskoj imamo samogeneriranu inflaciju zbog politike cijena naših subjekata, a ne uzrokovane nekom vanjskom situacijom.

Pisane vijesti