Početak predsjedanja Hrvatske Strategijom Europske unije za jadransku i jonsku regiju i Jadransko-jonskom inicijativom

  • Slika
S današnjim danom, 1. lipnja 2023., započinje jednogodišnje predsjedanje Republike Hrvatske Strategijom Europske unije za jadransku i jonsku regiju i Jadransko-jonskom inicijativom. U Strategiji sudjeluju četiri države članice EU-a (Grčka, Italija, Hrvatska, Slovenija) te 6 država ne-članica (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, San Marino, Sjeverna Makedonija i Srbija)

Hrvatska je do sada jednom predsjedala Strategijom (2015.-2016.) te tri puta Inicijativom (2000.-2001.; 2007.-2008.; 2015.-2016.). Hrvatsko predsjedanje Strategijom i Jadransko-jonskom inicijativom poklapa se ujedno i s 10. godišnjicom članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Tijekom jednogodišnjeg predsjedanja, Hrvatska će kao svoje političke prioritete istaknuti transformaciju strategije u novim makroregionalnim okolnostima, poticati  snažniji doprinos strategije i inicijative  procesu proširenja EU-a, dovršetak procesa revizije Strategije, kao i snažnije institucionalno povezivanje u okviru četiriju postojećih makroregionalnih strategija EU-a.

Kao tematske prioritete, Hrvatska je, vođena aktualnim okolnostima i kontekstom, odredila jačanje otpornosti kroz bolju povezanost - prometnu, energetsku i digitalnu - zatim održivi rast i turizam, te poticanje društvene kohezije, kroz uvođenje novog područja suradnje u Strategiji posvećenog socijalnim pitanjima.

Ovo predsjedanje je prilika za Hrvatsku da još jednom pokaže odlučnost da snažnije doprinese iznalaženju rješenja za izazove koji nas okružuju te potakne još bolje iskorištavanje potencijala koje suradnja u okviru makroregija nudi.

Svečana inauguracijska konferencija hrvatskog predsjedanja održat će se 20. lipnja 2023. u hotelu Westin u Zagrebu, a najvažniji i završni događaj predsjedanja – 9. Godišnji forum EUSAIR-a – održat će se u svibnju 2024. godine.

Priopćenja