Veleposlanstvo upriličilo svečani koncert i prijem u Kraljevskom konzervatoriju u Briselu povodom obilježavanja 10. obljetnice članstva RH u EU

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji upriličilo je povodom obilježavanja desete obljetnice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji na prestižnom Kraljevskom glazbenom konzervatoriju u Bruxellesu koncert svjetski poznatog i nagrađivanog Splitskog gitarističkog kvarteta i prigodni prijem. 
Povodom obilježavanja ove važne obljetnice, koncert i prijem održani su uz domaćinstvo veleposlanika Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji, Nj. E. Joška Para, i stalne predstavnice Republike Hrvatske pri Europskoj uniji, Nj. E. veleposlanice Irene Andrassy.
Na koncert se odazvalo više od 400 uzvanika, veliki broj veleposlanika akreditiranih u Kraljevini Belgiji, članovi diplomatskog zbora i europskih institucija, nekoliko hrvatskih članova Europskog parlamenta, veliki broj Hrvata koji rade i žive u Bruxellesu, predstavnici i diplomati belgijskih saveznih državnih institucija te studenti i profesori Konzervatorija. Uz uzvanike koji su se odazvali na upućeni poziv koncert je bio otvoren također za belgijsku javnost.
Angažmanom Veleposlanstva RH u Bruxellesu osigurana je za Splitski gitaristički kvartet rijetka prilika koncertnog predstavljanja na renomiranom belgijskom Kraljevskom konzervatoriju.
Konzervatorij  je smješten na središnjoj aveniji Régence koja simbolično spaja Palaču pravde s Parlamentom Belgije i kraljevskom palačom u samom srcu glavnog belgijskog grada. Utemeljen je na školi pjevanja osnovanoj 1813. pod Napoleonovim Carstvom u Bruxellesu koja je potom prerasla u Kraljevsku glazbenu školu koju je 1826. osnovao kralj Nizozemske William I. te u današnjem obliku kao Kraljevski konzervatorij datira iz 1832. godine. Konzervatorij pruža obrazovanje u područjima glazbe i kazališta i stekao je potvrde izvrsnosti zahvaljujući velikim uspjesima svojih studenata te međunarodnom statusu njegovih ravnatelja.
Splitski gitaristički kvartet čine virtuozi na gitarama, bivši učenici i studenti splitskih glazbenih škola i Umjetničke akademije Josip Dragnić, Kajo Milišić, Goran Cetinić i Martin Andrijašević. Kvartet je izveo atraktivan program kojim je oduševio publiku a na kojem se nalaze obrade poznatih skladbi majstora impresionizma Claudea Debussya i Manuela De Falle, kao i najpopularnije skladbe napisane za gitaristički kvartete kao „Brazilski plesovi“ Celsa Machada i „Kubanski krajolik s kišom“ Lea Brouwera. Želeći dati doprinos predstavljanju hrvatskog glazbenog stvaralaštva za gitaru, u programu koncerta izvedene su skladbe poznatih hrvatskih skladatelja Vlade Sunka, Ivana Božičevića i Gordana Tudora posvećene i napisane upravo za Splitski gitaristički kvartet.
Nazočni gosti oduševljeno su pozdravili ovu rijetku prigodu susreta sa specifičnim hrvatskim glazbenim gitarističkim stvaralaštvom i umjetničke izvedbe splitskih gitarista popratili dugim pljeskom.  
Na prijemu su poslužena hrvatska vrhunska vina Vinarije Dragun iz Iloka, hrvatski pjenušac i delicije, a uzvanicima su na raspolaganje stavljeni promotivni materijali Hrvatske turističke zajednice, te u spomen licitarska srca i dalmatinska lavanda.   
Koncert Splitskog gitarističkog kvarteta u Kraljevini Belgiji povodom ove važne obljetnice omogućili su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji.  

Pisane vijesti