Veleposlanstvo na obilježavanju Dana Europe 2023. u Luksemburgu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Kao i svake godine kada se prisjećamo godišnjice povijesne Schumanove deklaracije iz 1950. na temelju koje je izgrađena današnja Europska unija te ističemo europske vrijednosti mira, slobode, demokracije, jedinstva i solidarnosti, i ove godine na dan 9. svibnja  u Velikom Vojvodstvu Luksemburg obilježen je Dan Europe 2023. godine.

Ujedinjeni u različitosti slogan je ovogodišnje proslave pod kojim je na luksemburškom Trgu Europe dvadeset sedam članica i institucije Europske unije ponovilo važnost mira i jedinstva sadržanih u temeljnim ugovorima Europske unije. U okviru programa istaknuto je kako su prioriteti djelovanja europskih institucija i članica usmjereni na izgradnju zelene i konkurentne, pravedne i kompetentne te sigurne, snažne i solidarne Europske unije. Proslava Dana Europe održana je u organizaciji Predstavništva EK u Luksemburgu uz potporu Grada Luksemburga i Vlade Velikog Vojvodstva s posebno bogatim kulturnim programom.   
 
Veleposlanstvo Republike Hrvatske akreditirano u Velikom Vojvodstvu Luksemburg sudjelovalo je u proslavi Dana Europe i ove 2023. godine. Republika Hrvatska predstavila se promotivnim materijalima hrvatskim delicijama i specijalitetima te vrhunskim vinima na štandu uređenom i opremljenom u suradnji s Hrvatskim društvom Luksemburg. Edukativnim kvizom velikom broju posjetitelja približeno je povijesno i kulturno bogatstvo te turističke ljepote obale i kontinentalnih regija Hrvatske. 

Zamjenica veleposlanika RH u VV Luksemburg, voditelj i članovi Hrvatskog društva Luksemburg primili su brojne luksemburške posjetitelje i dužnosnike na hrvatskom štandu među kojima predsjednika Vlade VVL Xaviera Bettela. Hrvatski štand posjetili su također ministrica financija Yuriko Backes, ministar sporta, rada, zapošljavanja, socijalnog i solidarnog gospodarstva Georges Engel,   luksemburški povjerenik EK za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit, te brojni drugi luksemburški i europski dužnosnici.     

Službeni dio programa održan je u nazočnosti Velikog Vojvode Henria. Kratkim govorima nazočnima su se obratili predsjednik Vlade VVL Xavier Bettel, predsjednik Parlamenta VVL Fernand Etgen, gradonačelnica Luksemburga Lydie Polfer, potpredsjednik Europskog parlamenta Marc Angel, luksemburški povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit i voditeljica Predstavništva EK u Luksemburgu Anne Calteux koja je otvorila ovogodišnji Festival Europe.  
 

Pisane vijesti