U spomen-parku u Schengenu otkrivena hrvatska zvjezdica i zastava

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman i njegov domaćin, mvp Luksemburga Xavier Bettel otkrili su 24. lipnja 2024.  u spomen-parku u Schengenu hrvatsku zvjezdicu i hrvatsku zastavu, te tako simbolično obilježili hrvatski ulazak u prostor bez unutarnjih graničnih kontrola.

Luksemburg je uz obalu rijeke Mosel, na mjestu gdje je potpisan sporazum, uredio spomen park, sa spomenikom šengenskom sporazumu, muzejem, ostacima Berlinskog zida, zastavama svih članica prostora bez unutarnjih graničnih kontrola i s tri Stupa naroda na kojima svaka od članica ima svoju zvjezdicu s prepoznatljivim motivima svake od njih.

Na hrvatskoj zvjezdici reljefno je prikazan Zagreb s uspinjačom i tramvajem, Split s Dioklecijanovom palačom i zvonikom Svetog Dujma, Zadar s crkvom Svete Stošije, istarski kažuni, itd.

Schengenski sporazum potpisan je 14. lipnja 1985. godine na brodu Princesse Marie-Astrid, koji je bio usidren uz obalu rijeke Mosel pored luksemburškog mjesta Schengen, koje se nalazi na samoj tromeđi Luksemburga, Njemačke i Francuske. Sporazum je prvotno potpisalo pet zemalja - tri zemlje Beneluxa, Belgija, Nizozemska i Luksemburg, te Njemačka i Francuska.

Danas je 29 država potpisnica Sporazuma, 25 članica EU-a i četiri zemlje izvan Unije - Švicarska, Norveška, Lihtenštajn i Island. Bugarska i Rumunjska su djelomično u Schengenu, nemaju granične kontrole u zračnim lukama, ali ih i dalje imaju na kopnenim granicama.

Stranice