Svečano obilježen Dan državnosti RH i deseta obljetnica članstva RH u EU u Luksemburgu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Velikom Vojvodstvu Luksemburg ove je godine svečanom proslavom na dan 1. lipnja 2023. obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske i deseta obljetnica članstva RH u EU.
Proslava nacionalnog državnog praznika 2023. godine i desete godišnjice članstva RH u EU upriličena je svečanim koncertom nagrađivanog Gudačkog kvarteta Sebastian i prigodnim prijemom. 
 
Koncert i prijem održani su u prestižnoj Gradskoj palači kulture Cercle Cité  smještenoj u povijesnom središtu Ville Haute Grada Luksemburga, u nazočnosti visokih predstavnika luksemburških i europskih institucija, brojnih članova diplomatskog zbora i uz veliki odaziv hrvatske zajednice u Luksemburgu.
Koncert i prijem održani su u organizaciji Veleposlanstva RH u Kraljevini Belgiji.  U održavanju prijema sudjelovali su također Hrvatska turistička zajednica uz nazočnost direktora Predstavništva HTZ-a u Bruxellesu za države Beneluksa Ivana Novaka, i Hrvatsko društvo Luksemburg s predsjednikom Anđelkom Markulinom i brojnim članovima Hrvatskog društva.
 
Koncert Gudačkog kvarteta Sebastian održan je u sastavu gudačkih virtuoza Anđelko Krpan na violini, Teodora Sucala Matei na violini, Nebojša  Floreani na violi, i Zlatko Rucner na violončelu. Gudački kvartet Sebastian na početku koncerta izveo je hrvatsku, luksemburšku i europsku himnu Odu radosti.
Izvedena su djela skladatelja Josepha Haydna i Felixa Mendelssohna te šest narodnih pjesama, Svatovska, Sljepačka, Šaljivka, Jesenske noći, Dilberka i Rugalica, u obradi za gudački kvartet velikog hrvatskog kompozitora Josipa Štolcera Slavenskog. Umjetničke izvedbe Gudačkog kvarteta Sebastian pozdravljene su burnim pljeskom kojim ih je oduševljena publika pozvala na dva dodatna bis izlaza  u kojima su izvedene fokstrot i jazz teme Čeznutljive Loulou Ive Tijardovića. 
 
Nazočne uzvanike pozdravio je veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji i Velikom Vojvodstvu Luksemburg Nj.E. gospodin Joško Paro.  Istaknuo je potporu Velikog Vojvodstva Hrvatskoj na putu pristupanja EU i naglasio kako je europsko članstvo donijelo jačanje sloboda, demokracije, stabilnosti i prosperiteta građana i hrvatskog gospodarstva te je Hrvatska danas pristupajući Euro području i Schengenskom prostoru u potpunosti integriran i ravnopravan europski partner.    
 
Na prijemu su poslužena hrvatska vrhunska vina Vinarije Dragun iz Iloka, a uzvanicima su na raspolaganje stavljeni promotivni materijali Hrvatske turističke zajednice, crvena licitarska srca i dalmatinska lavanda. Hrvatsko društvo Luksemburg na svojem štandu predstavilo je aktivnosti Udruge i likovne radove djece članova Udruge.  
 
Koncert Gudačkog kvarteta Sebastian u Luksemburgu povodom ove važne obljetnice hrvatskog članstva u EU i obilježavanja Dana državnosti 2023. u Luksemburgu omogućili su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske sredstvima Natječaja za projekte kulturne promidžbe, javne diplomacije i međunarodne prepoznatljivosti RH za 2023. godinu. 

Pisane vijesti