Konferencija "Stvaranje konkurentnog hrvatskog obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva – izazovi i perspektiva ulaska u EU"

Od 13. do 14. studenoga 2006. u Bruxellesu je održana konferencija "Stvaranje konkurentnog hrvatskog obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva – izazovi i perspektiva ulaska u EU".

Od 13. do 14. studenoga 2006. u Bruxellesu je održana konferencija "Stvaranje konkurentnog hrvatskog obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva – izazovi i perspektiva ulaska u EU". Zahvaljujuci izvrsnoj bilateralnoj suradnji izmedu RH i Flandrije te doniranim financijama flamanske vlade, došlo je do suradnje HOK i UNIZO. Ta suradnja je posebno došla do izražaja na Konferenciji održanoj 13. i 14. studenoga u Bruxellesu gdje je dvoje partnera ugostilo brojne sudionike iz EP, EK, Flandrije i RH. Konferencijom se nastojalo približiti proces europskih integracija i poslovanja na jedinstvenom europskom tržištu obrtnicima i malim poduzetnicima na nacin da se otvori put komunikacije izmedu Vlade RH, predstavnika malog gospodarstva i europskih institucija ukljucenih u jacanje malog poduzetništva. Govornici su uspjeli privuci pažnju i informirati europsku strucnu javnost o trenutnom stanju u hrvatskom obrtništvu i malom poduzetništvu te analizirati potencijale i izazove jacanja konkurentnosti uoci ulaska Hrvatske u EU. Obrtnici, mali i srednji poduzetnici obuhvacaju 99% ukupnog hrvatskog gospodarstva i njihova prilagodba europskim zakonima, standardima i tehnologiji znatno ce utjecati na gospodarsku percepciju RH u EU. Stoga je na vrijeme prepoznata važnost edukacije malih obrtnika te vlasnika malih i srednjih poduzeca glede svih mogucnosti, ali i prepreka kojima ce biti izloženi na otvorenom europskom tržištu. Uspjeh konferencije stoji ponajviše u tome što je na jednom mjestu okupila predstavnike EK, ekonomskog sektora, hrvatskih gospodarskih subjekata (MINGORP, HGK, HOK, NVK, HUP, Središnji državni ured za strategiju i koordinaciju fondova EU), voditelje briselskih ureda HTZ i HGK i predstavnike hrvatskih i flamanskih poduzetnika a svi su oni u zajednickoj analizi utvrdili glavne izazove stvaranja konkurentnog hrvatskog obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva nakon završenog postupka screeninga hrvatskog zakonodavstva.

Priopćenja