Zajednicka Ministarska deklaracija o pripremi za osnivanje prekogranicnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav izmedu pet zemalja

Ministar kulture mr. Jasen Mesic potpisao je u ime Republike Hrvatske Zajednicku Ministarsku deklaraciju o suradnji pet država na ocuvanju i održivom korištenju podrucja rijeka Mura-Drava-Dunav.

U Gödöllou, u Madarskoj, na sastanku ministara zaštite okoliša Europske unije, a u okviru madarskog predsjedanja, potpisana je Zajednicka Ministarska deklaracija o pripremi za osnivanje prekogranicnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav izmedu pet zemalja Republike Austrije, Republike Hrvatske, Republike Madarske, Republike Slovenije i Republike Srbije. Deklaraciju je u ime Republike Hrvatske potpisao ministar kulture mr. Jasen Mesic, u ime Republike Austrije ministar poljoprivrede, šumarstva i okoliša Nikolaus Berlakovich, u ime Republike Madarske ministar ruralnog razvoja Sándor Fazekas, u ime Republike Slovenije ministar okoliša i prostornog planiranja Roko Žarnic, a u ime Republike Srbije ministar okoliša i prostornog planiranja Oliver Dulic. Nastavljajuci proces iniciran od Republike Austrije u 2010. godini, Republika Madarska, kao predsjedavateljica Europske unije, potice realizaciju zajednickog projekta država regije Mura-Drava-Dunav za nominaciju prekogranicnog rezervata biosfere prema kriterijima UNESCO Program Covjek i biosfera (Man and Biosphere-MaB). Deklaracijom se naglašava znacaj provodenja zajednickih strategija ocuvanja i održivog korištenja podrucja rijeka Mure, Drave i Dunava, na kojima se prostiru vec postojeca zašticena podrucja, mreže Natura 2000, ramsarski lokaliteti te druga mocvarna i vlažna podrucja cije ocuvanje zahtijevaju medunarodni ugovori te nacionalni propisi. Deklaracija o suradnji pet država na ocuvanju i održivom korištenju podrucja rijeka Mura-Drava-Dunav, nastavlja se na ranije potpisanu Zajednicku deklaraciju o uspostavi prekogranicnog rezervata biosfere izmedu Republike Hrvatske i Republike Madarske, potpisanu od strane ministra kulture Republike Hrvatske i ministra zaštite okoliša i voda Republike Madarske 17. rujna 2009. godine. Kao preduvjet za nominaciju prekogranicnog rezervata biosfere izmedu Republike Hrvatske i Republike Madarske prema UNESCO, Republika Hrvatska je u veljaci 2011. godine proglasila Regionalni park Mura – Drava (NN 22/11), cime su ostvarene pretpostavke za nastavak bilateralne suradnje s Republikom Madarskom, te za novu inicijativu za nominaciju prema UNESCO u koju se ukljucuju još tri države, a koja bi se nadogradila na vec postojecu bilateralu.

Priopćenja