XVII. Državno hodočašće Hrvata u Mađarskoj, Santovo

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Santovu, u Bačko-kiškunskoj županiji, 7. rujna 2024., održano je u organizaciji Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj, u suradnji s Hrvatskom samoupravom Santova, Hrvatskom samoupravom Bačko-kiškunske županije i santovačkom župom, tradicionalno XVII. Državno hodočašće Hrvata u Mađarskoj te jubilarno XV. Hodočašće bačkih Hrvata i prijateljskih zajednica ih Hrvatske i Srbije.
 
U marijanskom svetištu na Santovačkoj Vodici okupilo se oko 500 hodočasnika, Hrvata iz svih dijelova Mađarske, od Gradišća do Bačke i Budimpešte. Svečano misno slavlje predvodio je biskup iz Subotice mons. Franjo Fazekaš uz prigodnu propovijed uoči blagdana Male Gospe, a u koncelebraciji su bili svećenici, odnosno župnici i kapelani iz raznih hrvatskih naselja. Pjevao je crkveni zbor santovačkih Hrvata pod vodstvom župnog orguljaša Zsolta Sirokija.  
 
U hodočašću su sudjelovali i veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj dr.sc. Mladen Andrlić, generalni konzul RH u Pečuhu Drago Horvat, parlamentarni glasnogovornik Hrvata u Mađarskoj Jozo Solga, predsjednici Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan i Saveza Hrvata u Mađarskoj Joso Ostrogonac, predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, načelnici prijateljskih općina Petrijevaca i Santova, predsjednici i zastupnici županijske i mjesnih hrvatskih samouprava, kao i voditelji hrvatskih ustanova. Nakon mise, uslijedilo je druženje hodočasnika i zajednički ručak u mjesnom Domu kulture. Program je ostvaren financijskom potporom Zaklade 'Bethlen Gábor', hrvatskih samouprava Bačko-kiškunske županije i Santova te bačkih hrvatskih samouprava i vjernika.
 
Fotografije: Hrvatski glasnik

Pisane vijesti