Xenia Detoni, dobitnica godišnje mađarske nagrade Balassi za najbolje književno prevođenje

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Mađarskoj akademiji znanosti u Budimpešti, 26. rujna 2023., hrvatskoj prevoditeljici Xeniji Detoni uručena je Nagrada Balassi za književne prevoditelje. Riječ je o nagradi Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske, dodijeljenoj već sedmi puta, o čemu na prijedlog veleposlanstava Mađarske odlučuje povjerenstvo u kojemu su mađarski pisci i predstavnici književnih organizacija.
U obrazloženju nagrade istaknuto je kako je 'Xenia Detoni odrasla u dvojezičnoj obitelji, a njezin prevoditeljski rad seže od modernih mađarskih autora koji su postali klasici druge polovice 20. stoljeća do suvremenih mađarskih pisaca. Prevela je s mađarskog na hrvatski jezik više od 40 proznih djela, među kojima i radove Attile Bartisa, Pétera Esterházyja, Sándora Jászberényija, Pétera Nádasa i Lászla Végela, kao i većinu djela Imrea Kertésza i Sándora Márai-ja. Utemeljiteljica je i član Mađarsko-hrvatskog društva, a od 2007. godine i predsjednica.'
Svečanost je održana povodom Svjetskog dana prevođenja, nagradu je uručio zamjenik državnog tajnika za obuku, programe stipendiranja i znanstvenu diplomaciju Miklós Lengyel. Ulomke proznih tekstova čitao je u izvorniku mađarski glumac Zsolt Trill, a prijevode Xenije Detoni glumica hrvatskog porijekla iz mađarskog Gradišća Petra Grišnik. Među brojnim gostima i uzvanicima bio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj dr.sc. Mladen Andrlić sa suradnicama.  
 
Fotografije: Croatica/Čarna Kršul

Pisane vijesti