Uručeno odlikovanje Jozsefu Magyaru

U ime predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića u rezidenciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Budimpešti u ponedjeljal, 5. srpnja 2021. godine, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj dr.sc. Mladen Andrlić uručio je odličje Reda kneza Branimira s ogrlicom bivšem veleposlaniku Mađarske u Republici Hrvatskoj Jozsefu Magyaru, zamjeniku državnog tajnika za razvoj europske suradnje u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

Kako je naglašeno i u obrazloženju, zamjenik Magyar odlikovan je za doprinose međunarodnoj promociji Republike Hrvatske, obnašajući različite dužnosti u Veleposlanstvu Mađarske u Zagrebu i Generalnom konzulatu Mađarske u Osijeku, ali u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine Mađarske. Kroz svoju diplomatsku karijeru, ali i kroz školovanje u Hrvatskoj osnovnoj školi i gimnaziji u Budimpešti te na sveučilištima u Pečuhu i Osijeku, uvijek je imao dodirne točke s Republikom Hrvatskom.  

Zahvaljujući na visokom priznanju, zamjenik Magyar kazao je kako je i svatko od nazočnih utkao dio sebe u primljeno odličje, kroz privatne ili radne kontakte. Naglasio je i kako je njemu osobno, unatoč pojedinim teškim trenucima, rad u Republici Hrvatskoj uvijek bio zadovoljstvo, ponajprije zbog odnosa dviju država i naroda koji su oduvijek prožeti razumijevanjem i uvažavanjem. Dodao je i kako očekuje daljnje jačanje odnosa, napose pristupom Hrvatske Schengenskom sustavu, jer 'jedino što sada razdvaja dvije države je rijeka Drava'.

Svečanosti je pribivalo dvadesetak uzvanika, među kojima apostolski nuncij monsinjor Michael Blume, veleposlanici Češke, Francuske, Poljske, Slovenije i Španjolske te otpravnici poslova SAD i Švicarske,  predstavnici mađarskih resornih tijela, kao i hrvatske zajednice u Mađarskoj, primjerice počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj Attila Kos, brigadni general g. Denis Tretinjak, predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan, glasnogovornik Hrvata u Parlamentu Mađarske Jozo Solga, Stjepan Gjurić, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Budimpešti, Ana Gojtan, ravnateljica Hrvatske osnovne škole i gimnazije u Budimpešti,  prof. Dinko Šokčević i drugi.



Priopćenja