U Murakeresztúru postavljena spomen ploča u čast graditelja crkve Nikole Skotovića

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U crkvi Uzvišenja Svetoga Križa u Murakeresztúru, 10. rujna 2023., svečanom misom na hrvatskom jeziku, koju je predvodio zagrebački biskup u miru Josip Mrzljak, posvećena je spomen ploča u čast graditelja crkve – svećenika Nikole Skotovića.

Nikola Skotović, rođen je u Karlovcu (1738.), studirao je filozofiju i teologiju u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 1763. te 1806. dolazi na službu u Murakeresztúr. Preminuo je 1817. a prema osobnoj želji pokopan je pred Marijinim oltarom u župnoj crkvi koju je uz mnogo muke i odricanja dao sagraditi, gdje je sada zalaganjem mještana i potporom Hrvatske samouprave Murakeresztur postavljena nadgrobna spomen ploča.

U ime ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr.sc.Gordana Grlića Radmana, događaju su nazočile savjetnice ministra Tea Karaman i Petra Petrić, uz koje u ime Veleposlanstva Republike Hrvatske u Mađarskoj diplomatski savjetnik Bruno Lopandić i prvi tajnik Marina Sikora, kao i počasni konzul Republike Hrvatske u Velikoj Kaniži Attila Kos, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, mađarski parlamentarni zastupnik Péter Cseresnyés, župan koprivničko-križevački Darko Masnec, dožupan međimurski Josip Grivec, predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan, ujedno i predsjednik Savjeta vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske, predsjednik LAG-a Mario Moharić te načelnik Murakeresztúra Róbert Polgár, predsjednici hrvatskih samouprava toga područja i drugi lokalni Hrvati.
 
Fotografije: Bernadetta Blazsetin/Hrvatski glasnik

Pisane vijesti