Svečani skup 'Hrvatsko-mađarsko prijateljstvo u civilnoj diplomaciji – 30. obljetnica uspostave hrvatsko-mađarskih diplomatskih veza'

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Velikoj Kanjiži (Nagykanizsa), 17. ožujka 2022.g., održan je svečani skup 'Hrvatsko-mađarsko prijateljstvo u civilnoj diplomaciji – 30. obljetnica uspostave hrvatsko-mađarskih diplomatskih veza', kojeg su zajednički organizirali Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Mađarske, Konzulat Republike Hrvatske u Nagykanizsi na čelu s počasnim konzulom i  Grad Nagykanizsa. Na svečanosti su nazočili veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj dr.sc. Mladen Andrlić, ministarski povjerenik za poslove počasnih konzula dr. István Pintér, počasni konzul Republike Hrvatske u Nagykanizsi dr. Atila Kos, počasni konzul Mađarske u Banja Luci dr. Slaven Grbić, povjerenik premijera i državni tajnik u Ministarstvu inovacija i tehnologije Péter Cseresnyés, glasnogovornik Hrvata u Parlamentu Mađarske Jozo Solga, predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i predstavnici hrvatske zajednice iz pomurske regije.

Svi mađarski i hrvatski govornici vrlo pozitivno su se izjasnili o različitim oblicima bilateralne i multilateralne suradnje. U sklopu civilne diplomacije istaknuta je suradnja pograničnih regija, kojom se pridonosi povezanosti i stvara atraktivnije okruženje za život građana, gdje su osobite zadaće svih, pa i počasnih konzula. Veleposlanik dr.sc. Andrlić naglasio je važnost diplomatskog djelovanja na svim razinama, od pojedinaca do država, a izrazio je i nadu u skoro okončanje ruske agresije na Ukrajinu. Počasni konzul Republike Hrvatske u Nagykanizsi Atila Kos, kroz izlaganje 'Ljudi, ceste, veze', pojasnio je povijesne veze u prostoru u kojem suradnju podupire i 8.000 Hrvata koji žive i rade u Nagykanizsi i okolici. Povodom svečanosti postavljena je i izložba o povijesti mađarske civilne diplomacije, koju je otvorio državni tajnik Cseresnyes.
 

Pisane vijesti