Potpredsjednik madarske Vlade dr. Tibor Navracsics otvorio je središnju svecanost proslave ulaska Hrvatske u EU u Pecuhu i Osijeku

Potpredsjednik madarske Vlade dr. Tibor Navracsics otvorio je središnju svecanost proslave ulaska Hrvatske u EU u Pecuhu i Osijeku 30. lipnja 2013.god. Grad Pecuh, hrvatska narodnosna zajednica u Madarskoj uz koordinaciju Generalnog konzulata RH u Pecuhu, organizirao je svecanu proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Nekoliko tisuca okupljenih Pecušana, Hrvata u Madarskoj i predstavnika institucija s hrvatske strane, na središnjem pecuškom trgu pozdravio je potpredsjednik madarske Vlade dr. Tibor Navracsics, koji se nakon kulturnog programa uputio u Osijek.

Potpredsjednik madarske Vlade dr. Tibor Navracsics otvorio je središnju svecanost proslave ulaska Hrvatske u EU u Pecuhu i Osijeku 30. lipnja 2013.god. Grad Pecuh, hrvatska narodnosna zajednica u Madarskoj uz koordinaciju Generalnog konzulata RH u Pecuhu, organizirao je svecanu proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Nekoliko tisuca okupljenih Pecušana, Hrvata u Madarskoj i predstavnika institucija s hrvatske strane, na središnjem pecuškom trgu pozdravio je potpredsjednik madarske Vlade dr. Tibor Navracsics, koji se nakon kulturnog programa uputio u Osijek. Poveznica stara cetrdeset godina izmedu dvaju gradova prijatelja Pecuha i Osijeka, ponovno je oživljena objedinjenim programom svecanosti. Stotinu biciklista iz Pecuha i Osijeka uputilo se istovremeno iz dvaju gradova, sastalo na granicnom mostu i pridružilo sudionicima programa. Pecušane su na središnjem gradskom trgu pozdravili i dr. Páva Zsolt, gradonacelnik, dr. Gordan Grlic-Radman, hrvatski veleposlanik u Madarskoj i Ljiljana Pancirov, generalna konzulica RH u Pecuhu. Madarskoj strani zahvaljeno je na potpori tijekom procesa i završetka pregovora, istaknute su vrijednosti koje Hrvatska donosi u zajednicu europskih država, kao i potreba da se usvajanjem europskih standarda ne zaborave nacionalne vrijednosti. Program je moderirao poznati hrvatski TV voditelj, novinar i publicist u Madarskoj Tvrtko Vujic, a nastavljen je nastupom kulturno-umjetnickih društava Hrvata u Madarskoj te velikim koncertom Vlade Kalembera i Srebrnih krila. Istovremeno, u kulturnoj cetvrti Zsolnay održan je zajednicki koncert Pannon filharmonije, pecuškog zbora Mecek i osjeckog zbora Lipa. Cjelodnevna svecanost završena je na granicnom prijelazu Donji Miholjac - Dravasabolc otkrivanjem ploce s EU natpisom i podizanjem zastave Europske unije. Prisutni su bili župani madarske i hrvatske Baranje, te najviši policijski dužnosnici. Kratak program na granicnom mostu održali su zborovi Lipa i Mecek.

Priopćenja