Obilježen Dan državnosti i 10. godišnjica članstva u Europskoj uniji u Pečuhu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Pečuhu svečanim koncertom Panonskog tamburaškog orkestra i  prijemom obilježio je Dan državnosti i skoru desetu godišnjicu članstva RH u EU-u, 26. svibnja 2023. u Hrvatskom kazalištu u Pečuhu. Prijemu su prisustvovali mnogobrojni uzvanici, predstavnici Veleposlanstva RH u Budimpešti Bruno Lopandić, diplomatski savjetnik i Martina Poljak, treći tajnik, predstavnik GK RH u Pečuhu Neven Marčić, konzul savjetnik, general dr. Kornelije Brkić, savjetnik potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda, parlamentarni glasnogovornik Hrvata u Mađarskoj gospodin Jozo Solga, predsjednik Hrvatske državne samouprave gospodina i predsjednika Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH Ivan Gugan, predsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj gospodin Joso Ostrogonac, gradonačelnik Grada Pečuha gospodina Attilu Peterffyja, tajnik Baranjske županije gospodin Janoš Partoš, gradonačelnici gradova Donjeg Miholjca, Mohača, Szigetvara, Kozarmislenya, Szentlőrinca, dogradonačelnica Grada Osijeka Jasenka Crnković i viša suradnica Ivana Lovrić, ravnateljica Hrvatske škole u Santovu Marija Žužić, voditeljica Ureda za manjine Grada Pečuha Erika Dudas, ravnateljica medijsko-izdavačkog poduzeća Croatica Timea Šakan Škrlin, dr. Gyorgi Masszi, sudomaćin, ravnatelj Hrvatskog kazališta u Pečuhu Slaven Vidaković sa suradnicima, svi članovi i predstavnici Saveza Hrvata i hrvatskih manjinskih samouprava te svi cijenjeni uzvanici i gosti.
 
Drago Horvat, generalni konzul, u govoru je istaknuo da mu je velika čast i zadovoljstvo što su se svi okupili u Hrvatskom kazalištu u Pečuhu kako bi obilježili Dan državnosti Republike Hrvatske i desetu obljetnicu članstva naše Domovine u Europskoj uniji. Rekao je da ga raduje što može izvijestiti i o uspjesima Republike Hrvatske: u proteklom razdoblju: gradnjom Pelješkog mosta uspješno smo povezali sjever i jug naše Domovine, a Republika Hrvatska dostigla je i novu razinu europske integracije, postavši članicom šengenskog prostora i eurozone. 
 
Dan državnosti u Pečuhu svečano je obilježio „Panonski tamburaški orkestar” glazbeni sastav Hrvata u Mađarskoj, koji je osnovan u gradu Pečuhu. Repertoar orkestra obuhvaćao je hrvatske i mađarske tradicijske melodije, klasičnu i popularnu glazbu, ali i vlastite skladbe.



Pisane vijesti