Ministar Grlić Radman i mađarski ministar Szijjártó u posjetu Petrinji

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó posjetili su u petak, 8. siječnja 2021. godine, vojarnu „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji.

Ministri su prilikom posjeta obišli dva stambena kontejnera od ukupno dogovorenih 50, koje je Mađarska donirala osobama koje su ostale bez doma u potresom pogođenim područjima u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Ministar Grlić Radman zahvalio je na pomoći, istaknuvši da je Mađarska putem Mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu već dan nakon potresa uputila pogođenim područjima humanitarnu pomoć u vidu sklopivih kreveta i vreća za spavanje. Dodao je da je Mađarska bila i među prvim zemljama koje su Hrvatskoj uputile pomoć nakon potresa u Zagrebu u ožujku prošle godine.
“Iskreno zahvaljujem ministru Szijjartu i mađarskoj Vladi na dolasku u Petrinju i donaciji prijeko potrebne humanitarne pomoći koja će barem dijelu napaćenog stanovništva ovog područja osigurati privremeni krov nad glavom”, rekao je ministar Grlić Radman.

Ministar Szijjártó najavio je dolazak ostatka kontejnera tijekom idućeg tjedna. „Želim vam snagu i izdržljivost i još jednom vas uvjeravam da Mađari stoje uz vas”, rekao je ministar Szijjártó.

Na pomoći je Mađarskoj zahvalio i ministar hrvatskih branitelja i čelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved, koji je ministre dočekao u Petrinji. “Potres je ujedinio hrvatski narod, ali i sve susjedne i partnerske zemlje, posebno članice Europske unije”, istaknuo je ministar Medved.



Priopćenja