Koncert Kvarteta Gubec i sopranistice Barbare Suhodolčan u Hrvatskom kazalištu u Pečuhu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Hrvatskom kazalištu u Pečuhu u petak, 9. prosinca 2022. godine, održan je koncert Kvarteta Gubec i sopranistice Barbare Suhodolčan. Koncert je rezultat uspješne provedbe kulturnog projekta u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, odnosno Samostalnog sektora za javnu i kulturnu diplomaciju, informiranje i odnose s javnošću i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Pečuhu, usmjerenog prema promidžbi Republike Hrvatske i jačanju njezine međunarodne prepoznatljivosti. Ovim koncertom obilježila se 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske te se najavilo obilježavanje 10. godišnjice članstva u Europskoj uniji iduće godine.

Na početku koncerta odana je počast domovini Republici Hrvatskoj i otpjevana je svečana himna Republike Hrvatske ''Lijepa naša domovino'' u izvedbi Kvarteta Gubec.

Kvartet Gubec izveo je hrvatske tradicionalne pjesme, narodne pjesme, arije i duete iz opereta, popevke kajkavske tematike, od nostalgičnih balada u kojima se opjevava ljubav prema rodnoj grudi, do duhovitih veselica za ugodno druženje. Na kraju je otpjevan glazbeni intermezzo kroz cijelu Lijepu našu.

Tijekom i na kraju koncerta publika je nagradila kvalitetu izvedbe velikim pljeskom. Na kraju koncerta generalni konzul Drago Horvat zahvalio je umjetnicima na profesionalnosti i kvaliteti muzičkog izričaja i uručio im prigodne poklone.

Kvartet Gubec ime je hrvatskoga vokalnog sastava utemeljenog 2004. godine u Krapini. Na hrvatskoj su estradnoj sceni i danas poznati kao marljivi promicatelji narodne i zabavne glazbe, posebice kajkavskih popevki, u želji očuvanja hrvatskog glazbenog nasljeđa.

Koncertu su nazočili predsjednici i članovi hrvatskih samouprava, predsjednik Hrvatske samouprave Baranjske županije, predsjednica i članovi Ženskog pjevačkog zbora August Šenoa, djelatnici GKRH Pečuh i mađarska publika.


Pisane vijesti