Koncert Hrvatskog gitarskog kvarteta u Hrvatskom kazalištu u Pečuhu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Povodom Dana Hrvatskog sabora GKRH Pečuh organizirao je 9. listopada 2023. uvijek uz odličnu suradnju s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova/ Samostalnim sektorom za javnu diplomaciju i kulturnu suradnju nastup Hrvatskog gitarskog kvarteta u Hrvatskom kazalištu u Pečuhu.
Nazočili su Attila Peterffy, pečuški gradonačelnik, Peter Koltai gradonačelnik Szentlorinca, Laszlo Ori, baranjski župan,Norbert Biro, šomođški župan, Eva Mikes, kuratorica Sveučilišta u Pečuhu, Željko Cickaj, načelnik Općine Bilje, Goran Aladić, gradonačelnik Donjeg Miholjca, Ivan Gugan, predsjednik Hds-a,Janja Živković Mandić, ravnateljica HOC Miroslav Krleža, Zsanett Vörös, ravnateljica Centra Metodika i brojni članovi i predsjednici hrvatskih samouprava iz Baranje.
Prije nastupa kvarteta publici se obratio Drago Horvat generalni konzul u Pečuhu i istaknuo da dan 8. listopada Republika Hrvatska i Hrvati diljem svijeta obilježavaju spomendan Hrvatskoga sabora, koji je na taj dan 1991. godine jednoglasno donio odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ. Sabor je pritom utvrdio kako Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim niti jedno tijelo bivše države. Jednako tomu nevaljanim je proglasio sve pravne akte tijela koja su nastupala u ime bivše federacije, te je bivša država na taj način prestala postojati. Zbog tih okolnosti i mogućih zračnih napada povijesna je sjednica održana 8. listopada 1991. u podrumu INA-ine zgrade u Šubićevoj ulici.
Koncertni program Kvarteta obuhvatio je gotovo sve glazbene epohe. Na programu su bila djela; Luigi Boccherini, Fandango, Antonio Vivaldi, Largo iz Koncerta za violinu, RV 297 (Zima), Astor Piazzolla, Invierno Porteño (Zima), Miroslav Miletić, Suite du bourdon, Gordan Tudor, Bašamar, Sergej Prokofjev, Dva stavka iz Suite Romeo i Julija,op. 75, Zoran Juranić, Bagatelle za kućnu upotrebu, Astor Piazzolla, Concerto para Quinteto, Hrvatski gitarski kvartet, razmjerno je mladi ansambl sastavljen od istaknutih gitarskih virtuoza i dugogodišnjih kolega; Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić,. Prvi zajednički koncert  održali su 2016. godine, dok su pod imenom Hrvatski gitarski kvartet počeli nastupati od 2020. godine. Od svog osnutka, nastupali su u Hrvatskoj, Sloveniji i Češkoj na više koncertnih turneja te na koncertima sa Zagrebačkim solistima i s Varaždinskim komornim orkestrom, izvodeći program širokog raspona stilova, s posebnim naglaskom na repertoarnim te novim djelima hrvatskih skladatelja.
Za koncert na Dubrovačkim ljetnim igrama 2017. godine nagrađeni su nagradom Orlando. Godine 2020. Kvartet je u suradnji s još četvero kolega gitarista (Morana Pešutić, Pedro Riberio Rodrigues, Tomislav Vukšić i Krešimir Bedek) objavio album Guitarrismo (Croatia Records) koji je nominiran za glazbenu nagradu Porin u dvjema kategorijama.
Bila je to jedna nezaboravna večer u Hrvatskom kazalištu u Pečuhu uz zvukove gitare renomiranih glazbenika i akademskih gitarista.

Pisane vijesti