Film 'Bosanski lonac' hrvatskog redatelja Pave Marinkovića prikazan i u Budimpešti

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Dugometražni film 'Bosanski lonac', hrvatskog redatelja Pave Marinkovića uspješno je prikazan 19. ožujka 2024. i u Budimpešti, u kinu Művész. Prikazivanje filma te potom razgovor s hrvatskim redateljem organizirao je Austrijski kulturni forum u Budimpešti u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Mađarskoj. U potpuno ispunjenoj kino dvorani (oko 200 mjesta) među gledateljima je bio i veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj dr.sc. Mladen Andrlić sa suradnicama, a zajednički događaj inaugurirale su zamjenica ravnatelja Austrijskog kulturnog foruma Renate Seib i savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Mađarskoj Marina Sikora.
 
Filmska uspješnica hrvatskog redatelja i dramskog pisca Pave Marinkovića svjetsku premijeru imala je na Sarajevo film festivalu kao humorna drama o sarajevskom piscu koji pokušava uvjeriti austrijsku državu da je istaknuti umjetnik te tako pokušava izbjeći deportaciju.
Uz glavnoga glumca Senada Bašića, ostale uloge ostvarili su Bruna Bebić, Andreas Kiendl, Birgit Stöger, Admir Glamočak, Zlatko Burić, Igor Kovač, Julia Franz Richter, Dejan Aćimović, Dražen Kuhn, Aleksandar Petrović, Goran Grgić, Wolfraim Berger i Ismet Ćolić. Proizvodnju filma podržali su Hrvatski audiovizualni centar, Cineart Štajerska, Graz Film Commission, Eurimages, Potprogram MEDIA Desk Kreativne Europe, Fondacija za kinematografiju Sarajevo i Hrvatska radiotelevizija (HRT).
 
Fotografije: Neda Maretić

Pisane vijesti