Državni tajnik Lucić s mađarskim kolegom Soltészom posjetio Petrinju

Državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić posjetio je s državnim tajnikom za vjerske i etničke odnose Ureda predsjednika Vlade Mađarske Miklósom Soltészom potresom pogođenom Petrinju. Posjet dvaju državnih tajnika odvija se nastavno na prošlotjedni sastanak ministra Gordana Grlića Radmana i mađarskog ministra Petera Szijjarta, na kojem je najavljeno kako će Mađarska, uz poslanu humanitarnu pomoć, obnoviti i jednu školu i crkvu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Dvojica državnih tajnika danas su stoga obišla potresom uništenu Prvu osnovnu školu Petrinja te crkvu sv. Nikole i Vida u Žažini, koju je Mađarska odlučila obnoviti.

Državni tajnik Lucić zahvalio se kolegi državnom tajniku i mađarskoj Vladi na brzoj reakciji i donacijama te Gradu Petrinji i Sisačko-moslavačkoj županiji, čija je pomoć bila ključna za određivanje objekata koji će imati prioritet u obnovi.

Državni tajnik Soltész naglasio je da je nakon višestoljetnog suživota i vrlo dobrih odnosa dviju zemalja prirodno da Mađarska pomogne Hrvatskoj. Dodao je da će Mađarska ove godine osigurati i ljetovanje za 200 djece na obali mađarskog jezera Velence.

Mađarska je odmah nakon razornih potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji putem Mehanizma civilne zaštite Europske unije donirala 250 kreveta i 250 vreća za spavanje te bilateralno putem donacija tvrtki i 5 000 svjetiljki (Tungsram) i 56 stambenih kontejnera (MOL).



Priopćenja