Državni tajnik Andrej Plenkovic na medunarodnoj konferenciji „EU integracije Zapadnog Balkana i madarsko predsjedavanje Europskom unijom“

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenkovic sudjelovao je u cetvrtak, 11. studenoga 2010. godine u Budimpešti, na medunarodnoj konferenciji „EU integracije Zapadnog Balkana i madarsko predsjedavanje Europskom unijom“, u organizaciji Medunarodnog centra za demokratsku tranziciju (ICDT) i Centra za euroatlantske organizacije i demokraciju (CEID) iz Budimpešte. Na konferenciji je sudjelovalo oko stotinjak sudionika.

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenkovic sudjelovao je u cetvrtak, 11. studenoga 2010. godine u Budimpešti, na medunarodnoj konferenciji „EU integracije Zapadnog Balkana i madarsko predsjedavanje Europskom unijom“, u organizaciji Medunarodnog centra za demokratsku tranziciju (ICDT) i Centra za euroatlantske organizacije i demokraciju (CEID) iz Budimpešte. Na konferenciji je sudjelovalo oko stotinjak sudionika. Državni tajnik Plenkovic održao je predavanje na temu „Proces pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.“ Izvijestio je o aktualnom stanju pristupnih pregovora za clanstvo u Uniji te o naporima Hrvatske za njihovim završetkom tijekom madarskog predsjedanja Unijom u prvoj polovici 2011. godine. Državni tajnik Plenkovic govorio je o hrvatskom stajalištu na Izvješce o napretku Europske komisije, te o potpori koju Republika Hrvatska pruža državama Jugoistocne Europe u njihovim europskim ambicijama. Državni tajnik Plenkovic sastao se u okviru hrvatsko-madarskih politickih konzultacija s državnom tajnicom za europska pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Madarske Eniko Gyori, savjetnikom madarskog premijera za Europsku uniju Peterom Gottfriedom, voditeljem Ureda za vanjsku politiku predsjednika Republike Madarske Martonom Vajnom te zamjenikom predsjednika parlamentarnog Odbora za Europsku Uniju Mátyásom Firtlom. Državni tajnici Plenkovic i Gyori razmotrili su politicke i gospodarske odnose Hrvatske i Madarske, razgovarali o tijeku pristupnih pregovora Republike Hrvatske s EU te politici proširenja Unije u kontekstu novog Izvješca Europske komisije o napretku. Državna tajnica Gyori izrazila je punu madarsku potporu Hrvatskoj na njenom putu u EU, te je dogovarana dinamika održavanja meduvladinih konferencija tijekom madarskog predsjedanja Unijom.

Priopćenja