Veleposlanik Hidajet Biščević posjetio Grad Sombor

Veleposlanik Hidajet Biščević posjetio je 17. studenog 2020. godine Grad Sombor u pratnji Velimira Pleše, generalnog konzula RH u RS sa sjedištem u Subotici, opunomoćenog ministra u VRH u Beogradu Stjepana Glasa, direktora Predstavništva HGK u Beogradu Pere Mijakića i predsjednice Hrvatskog poslovnog kluba u Srbiji Marije Radulović.

Tijekom posjeta održan je sastanak s gradonačelnikom Antoniom Ratkovićem, predsjednikom Skupštine Grada Sombora Zoranom Rusom i njihovim suradnicima, na kojem su predstavljeni gospodarski potencijali regije i na kojem se razgovaralo o mogućnostima razvoja trgovinsko gospodarske suradnje s tvrtkama iz Republike Hrvatske, daljnjem unaprjeđenju suradnje na projektima IPA-CBC i o položaju i problemima pripadnika hrvatske nacionalne zajednice u Gradu Somboru i pripadajućim općinama. Razgovor je protekao u izuzetno prijateljskom i konstruktivnom ozračju.

Na sastanku se razgovaralo i o financiranju hrvatskih kulturno-umjetničkih društava i udruženja, a gradonačelnik Ratković je istaknuo kako su financijska sredstava odobravana udrugama kroz natječaje za projekte na području kulture za očuvanje nacionalnog identiteta i programe za djecu i mlade te kako postoji još prostora za unapređenje te suradnje. Veleposlanik Biščević je zahvalio Gradu Somboru i gradonačelniku Ratkoviću na svemu što čine za dobrobit hrvatske zajednice i zamolio da se ta vrsta pomoći nastavi i po mogućnosti poveća.

Nakon sastanka u Poglavarstvu vlp. Biščević se susreo i s predstavnicima hrvatskih udruga s područja Grada Sombora. Predstavnici udruga su izvijestili o problemima s kojima se susreću u svom svakodnevnom djelovanju i zahvalili veleposlaniku na posjetu. Sve udruge pozvane su da maksimalno angažiraju svoje članstvo uoči predstojećeg popisa stanovništva koji će se održati u travnju iduće godine, kako bi se što veći broj pripadnika hrvatskog naroda tako izjasnio i pred službenim državnim popisivačima.

   Priopćenja