Usvojen program predsjedanja Republike Hrvatske Strategijom Europske unije za jadransku i jonsku regiju te Jadransko-jonskom inicijativom

  • Slika
Na sjednici 11. svibnja 2023. Vlada Republike Hrvatske usvojila je program predsjedanja Republike Hrvatske Strategijom Europske unije za jadransku i jonsku regiju te Jadransko-jonskom inicijativom. Hrvatska će predsjedati Strategijom i Inicijativom od 1. lipnja 2023. godine do 31. svibnja 2024. godine.
 
U Strategiji sudjeluju četiri države članice EU- a (Grčka, Italija, Hrvatska, Slovenija) te 6 država ne-članica (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, San Marino, Sjeverna Makedonija i Srbija). Hrvatska je do sada jednom predsjedala Strategijom (2015.-2016.) te tri puta Inicijativom (2000.-2001.; 2007.-2008.; 2015.-2016.). Hrvatsko predsjedanje Strategijom i Jadransko-jonskom inicijativom poklapa se ujedno i s 10. godišnjicom članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.
 
Ovim programom određuju su politički i tematski prioriteti, koja će Hrvatska nastojati promovirati tijekom svog predsjedanja, a odnose se na transformaciju strategije u novim makroregionalnim okolnostima,  poticanje snažnijeg doprinosa strategije i inicijative  procesu proširenja EU-a, dovršetak procesa revizije Strategije, kao i snažnije institucionalno povezivanje u okviru četiriju postojećih makroregionalnih strategija EU-a.
 
Kao tematske prioritete, Hrvatska je, vođena aktualnim okolnostima i kontekstu, odredila jačanje otpornosti kroz bolju povezanost - prometnu, digitalnu i energetsku zatim održivi rast i turizam te poticanje društvene kohezije, kroz uvođenje novog područja suradnje u Strategiji– stupa suradnje posvećenog socijalnim pitanjima.
 
Ovo predsjedanje je prilika da još jednom pokažemo našu spremnost da doprinesemo iznalaženju rješenja za izazove koji nas okružuju kao i da potaknemo bolje iskorištavanje potencijala koje ima suradnja u okviru makroregija. 
 
Središnji događaj predsjedanja održat će se u svibnju 2024. godine, održavanjem Godišnjeg forum EUSAIR-a / ministarskog sastanka Vijeća Jadransko-jonske inicijative.

Pisane vijesti