U Berlinu obilježena 572. godišnjica rođenja Marka Marulića

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Berlinu je kod spomenika Marka Marulića 18. kolovoza obilježena 572. godišnjica rođenja oca hrvatske književnosti. Tim su povodom predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske, berlinske općine Charlottenburg-Wilmersdorf, Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin te Hrvatske nastave Berlin položili vijence ispred Marulićeva spomenika u Berlinu, postavljenog 27. svibnja 2000. godine. U posljednje 22 godine rad kipara Slavomira Drinkovića postao je svojevrsno mjesto okupljanja Hrvata u Berlinu i to u prvom redu na dan Marulićeva rođenja. 

Vijenac je ispred Veleposlanstva Republike Hrvatske postavio privremeni otpravnik poslova Domagoj Marić, dok su berlinsku općinu Charlottenburg-Wilmersdorf predstavljale zamjenica gradonačelnice Heike Schmitt-Schmelz i glasnogovornica Carolin Brühl. Kako je istaknuo Domagoj Marić, posjet Marku Maruliću na dan njegova rođenja svojevrstan je početak sezone s najavom novih aktivnosti Veleposlanstva, kojih od rujna 2022. do lipnja 2023. neće nedostajati. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u rujnu priprema dva koncerta klasične glazbe, jednu projekciju filma i jednu književnu večer u suradnji s Hrvatskom zajednicom Berlin: koncert Zagrebačkog kvarteta, našeg najpoznatijeg gudačkog kvarteta, održat će se 12. rujna, koncert Orkestra mladih glazbenika iz Zagreba planiran je za 20. rujna a književna večer s autorima i prevoditeljima Alidom Bremer, Tamarom Labas, Alemom Grabovcem, Adrianom Kostréom i Slavicom Klimkowsky održat će se 30 rujna. Kako je naglasio privremeni otpravnik poslova Domagoj Marić, Veleposlanstvo će nastaviti s aktivnostima u istom tempu i u nadolazećim mjesecima.  

Zamjenica gradonačelnice općine Charlottenburg-Wilmersdorf Heike Schmitt-Schmelz zahvalila je organizatorima i podsjetila na suradnju spomenute berlinske općine i grada Splita. Suradnja utemeljena još 1970. godine postoji i danas, u posljednje 52 godine ostvareni su mnogi projekti i planiraju se sljedeći. Postavljanju vijenaca nazočili su i članovi Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin na čelu s predsjednicom Karmen Meić, koji već niz godina posjećuju Marulov spomenik u Berlinu i na brojne druge načine njeguju hrvatsku riječ u glavnom gradu Njemačke.

Ceremonija postavljanja vijenaca nije mogla proći bez Marulovih stihova, za što je bilo zaduženo troje polaznika Hrvatske nastave Berlin. Nakon što je učenik Patrik Dedić u kratkim crtama predstavio Marulićev lik i djelo, učenice Viktoria i Katarina Dedić pročitale su dva ulomka iz Judite, i to u Marulićevu izvorniku i u prepjevu na suvremeni hrvatski jezik. Nastup učenika pripremila je i uvježbala Magdalena Došen, učiteljica hrvatske nastave u Berlinu. Hrvatska nastava u Berlinu održava se svakoga dana u poslijepodnevnim satima na više nastavnih mjesta diljem grada. U prošloj školskoj godini nastavu je pohađalo oko 150 polaznika, a hrvatska nastava s radom nastavlja 29. kolovoza 2022.     

Izvor fotografija: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Berlinu

 

Pisane vijesti