Telefonski intervju veleposlanika Republike Hrvatske u SR Njemačkoj dr. Mira Kovača, za službenu radio postaju Oružanih snaga SR Njemačke, Radio Andernach

Telefonski intervju veleposlanika Republike Hrvatske u SR Njemackoj dr. Mira Kovaca, za službenu radio postaju Oružanih snaga SR Njemacke, Radio Andernach (- emitirano 8. sijecnja 2009. u 15.30 sati) Intervju vodila narednica Selina Schmitt, radio postaja Andernach Schmitt: Gospodine Kovac, što Hrvatska ocekuje od ulaska u NATO? Kovac: Hrvatska ocekuje jamstvo vlastite sigurnosti. To je naime i cilj hrvatskoga ulaska u NATO: sigurnost za hrvatski državu i njene gradane. Schmitt: Kakvo je stajalište hrvatskog stanovništva u vezi pristupa NATO-u?

Telefonski intervju veleposlanika Republike Hrvatske u SR Njemackoj dr. Mira Kovaca, za službenu radio postaju Oružanih snaga SR Njemacke, Radio Andernach (- emitirano 8. sijecnja 2009. u 15.30 sati) Intervju vodila narednica Selina Schmitt, radio postaja Andernach Schmitt: Gospodine Kovac, što Hrvatska ocekuje od ulaska u NATO? Kovac: Hrvatska ocekuje jamstvo vlastite sigurnosti. To je naime i cilj hrvatskoga ulaska u NATO: sigurnost za hrvatski državu i njene gradane. Schmitt: Kakvo je stajalište hrvatskog stanovništva u vezi pristupa NATO-u? Kovac: Danas vecina hrvatskog stanovništva podržava pristup NATO-u. Schmitt: Hoce li Hrvatska u buducnosti poslati dodatne postrojbe u Afganistan? Kovac: Polazimo od toga da ce se nakon pristupa Hrvatske NATO u, ukoliko bi se s time složio Hrvatski sabor, broj vojnika u Afganistanu povecati na tristo. Schmitt: U godini 2009. moguc je i pristup Hrvatske EU. Kako ocjenjujete šanse za to? Kovac: Europska komisija objavila je pocetkom studenoga ove godine izvješce o statusu pregovora Hrvatske s Europskom unijom. Uz to je objavljen i tzv. hodogram u kojem stoji da bi Hrvatska mogla zakljuciti pregovore krajem 2009. godine. Hrvatska vlada cvrsto vjeruje da je sposobna ostvariti taj hodogram. Uvjereni smo u uspjeh. Schmitt: U kojoj je mjeri još potrebno modernizirati hrvatske oružane snage kako bi dosegle standarde NATO-a? Kovac: Moram reci da su standardi NATO-a vec dosegnuti; navodim samo primjer Afganistana. Osim toga, suradnja s Oružanim snagama SR Njemacke je odlicna, cuju se samo pozitivne ocjene. No, naravno, Hrvatska ce i dalje raditi na modernizaciji svoje vojske. Schmitt: A sada ce hrvatski veleposlanik nešto poruciti njemackim vojnicima. Kovac: Nadam se da su svi vojnici Bundeswehra imali ugodne božicne blagdane i da su sretno ušli u Novu godinu. Schmitt: Kao što znamo, i hrvatski su vojnici u Afganistanu. I vama ce hrvatski veleposlanik nešto poželjeti. Kovac (na hrvatskom jeziku): Svim pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske želim cestit Božic i sve najbolje u Novoj godini!

Priopćenja