Svečani prijem i koncert u Hamburgu povodom proslave Dana državnosti i obilježavanja 10 godina članstva u EU

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U petak, 26. svibnja 2023. godine, u Hamburgu je održan svečani prijem i koncert povodom proslave Dana državnosti Republike Hrvatske, obilježavanja 10 godina članstva u EU, ulaska u Schengen i eurozonu. Prijem je održan u Muzeju za umjetnost i obrt, a na njemu su bili prisutni brojni uglednici iz političkog, javnog i diplomatskog života u Hamburgu. 
 
Domaćin prijema bio je generalni konzul Republike Hrvatske Kristijan Tušek. Prijemu su nazočili i državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, veleposlanik Republike Hrvatske u Berlinu Gordan Bakota, kao i senator za promet i tranziciju mobilnosti slobodnog hanzeatskog grada Hamburga Dr. Anjes Tjarks. Nakon prijema, održan je koncert "Pjesmom kroz Hrvatsku" koji je promovirao hrvatsku glazbenu baštinu iz svih krajeva Hrvatske. Koncert je održala poznata hrvatska glazbena obitelj Suhodolčan.

Nastavak proslave Dana državnosti nastavio se naredni dan, 27. svibnja 2023. godine, u sklopu održavanja "Hrvatski festival 2023." u Hamburgu. Udruga roditelja polaznika hrvatske nastave na sjeveru "Njemačke Kroatische Freude – Hrvatska radost e.V." bila je domaćin "Hrvatskog festivala 2023.", koji je održan pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata RH u Hamburgu i uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Ovaj jedinstven događaj proslavljen je svetom misom za Domovinu u crkvi Svetog Bonifacija u Wilhelmsburgu, te se nastavio procesijom pod nazivom Put mira, kojom su Hrvatice i Hrvati hodali za mir u svijetu od crkve Svetog Bonifacija do dvorane u Wilhelmsburgu gdje je u 18 sati započeo glazbeno-zabavni program koji je uključivao plesove folklornih skupina sa Sjevera Njemačke: HKD Napredak, HKZ Croatia Hamburg, Hrvatska kulturna udruga Bremen i Bosanko-hrvatska folklorna zajednica „Jure Sušić, igrokaz djece polaznika Hrvatske nastave Hannover o ulasku Hrvatske u Schengen i uvođenju eura, kao i koncerti glazbenika Ive Jurića, obitelji Suhodolčan, TS Skitnice te Darke Matića koji je nastupio sa svojom kćeri Anitom.  


Pisane vijesti