Sloboda kretanja kao model uspjeha – Hrvatski ulazak u Schengen

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U četvrtak, 23. ožujka 2023. godine, održana je javna tribina u Hamburgu pod naslovom ,,Sloboda kretanja kao model uspjeha – Hrvatski ulazak u Schengen'', organizirana od strane Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Hamburgu u suradnji sa zakladom Konrad Adenauer. 

Na tribini su sudjelovali Kristijan Tušek, generalni konzul RH u Hamburgu, Gordan Bakota, veleposlanik RH u Saveznoj Republici Njemačkoj, Christoph Ploß, zastupnik u Bundestagu, Eckart Stratenschulte, profesor sa Slobodnog Sveučilišta u Berlinu („Freie Universität Berlin“) te Marina Vulović, znanstvena suradnica Zaklade za znanost i politiku iz Berlina („Stiftung Wissenschaft und Politik“) uz moderaciju Daniela Kaisera, voditelj redakcije za kulturu NDR-a – javnog radiotelevizijskog servisa za sjevernu Njemačku.

Uvodno predavanje održao je generalni konzul Tušek i pritom istaknuo važnost slobode kretanja za projekt Europske unije, ali i za samu Hrvatsku i Njemačku. Dodao je i kako se nakon hrvatskog ulaska u Schengenski prostor i europodručje proširiju i olakšavaju mogućnosti jače gospodarske suradnje između Hrvatske i Njemačke. Također, spomenuo je i višestoljetne veze i prijateljstvo Hrvatske i Slobodnog hanzeatskog grada Hamburga koje upravo pokazuje moć i važnost slobode kretanja ljudi, ideja i roba.

Na panel raspravi koja je uslijedila, sudionici panela složili su se kako uspjeh Hrvatske u euroatlantskim integracijama služi kao primjer zemljama Zapadnog Balkana, ali i da hrvatski put šalje važnu poruku kako je Europska unija "uspješna priča" te kako se isplati provoditi nužne reforme. „Hrvatska se nalazi u jezgri EU i time šalje snažnu poruku unutar EU, ali još i važnije, zemljama koje su u postupku pristupanja EU, uključujući i Ukrajinu“, istaknuo je veleposlanik Bakota.

 

Pisane vijesti