Plenković: Sastanak na vrhu EU-a i zemalja zapadnog Balkana o energetskoj suradnji i reformama nužnim za članstvo

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravio je 2. i 3. studenoga 2022. godine u posjetu Berlinu, gdje je sudjelovao na sastanku na vrhu zemalja zapadnog Balkana i EU-a u sklopu Berlinskog procesa. Uoči sastanka na vrhu u hrvatskom Veleposlanstvu u Berlinu susreo s predstavnicima hrvatske zajednice u Njemačkoj. Hrvatski premijer se na kraju obraćanja zahvalio hrvatskim iseljenicima na jačanju veza između Hrvatske i Njemačke.
 
U vezi sastanka na vrhu Berlinskog procesa, predsjednik Vlade se istaknuo zadovoljnim. "Raspravljali smo sve teme koje su vezane za suradnju između država zapadnoga Balkana. Ključne teme bile su suradnja u energetskom sektoru te ambicije za reformske napore koji vode prema članstvu u Europskoj", kazao je u izjavi medijima nakon sastanka premijer Plenković.
 
"Mi smo, iz pozicije države koja će za manje od 60 dana realizirati sve svoje strateške ciljeve dublje integracije – članstvom u Schengenskom prostoru i europodručju – tu da unaprijedimo i ekonomsku suradnju i, naravno, vodimo računa o Hrvatskoj kao energetskom hubu koji je koristan i za susjede sjeverno, istočno i zapadno od nas", poručio je predsjednik Vlade.
 
Za Hrvatsku su, istaknuo je premijer, posebno važne dvije teme. Prva je Jadransko-jonski plinovod, kako bi plin iz Azerbajdžana mogao doći do Dugopolja i spojiti se na sustav Plinacroa, što bi bilo dobro i za Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu. Druga je LNG terminal na Krku, kazao je premijer Plenković podsjetivši da je Vlada donijela odluku o investiciji koja će povećati kapacitet postojećeg broda s 2,9 milijardi kubika godišnje na 6,1. To, dodao je, pretpostavlja i daljnje investicije u plinovode.
 
(Izvor: Vlada Republike Hrvatske / HINA)

Pisane vijesti