Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u radnom posjetu Bavarskoj

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac boravila je 14. i 15. lipnja 2021. u radnom posjetu Bavarskoj, u okviru čega se sastala s potpredsjednikom Vlade Bavarske i državnim ministrom za gospodarstvo, regionalni razvoj i energetiku Hubertom Aiwangerom, državnom ministricom za europske i međunarodne poslove Melanijom Huml, zamjenikom predsjednika ADAC-a (Allgemeine Deutsche Automobil Club) zaduženim za turizam i financije Karlheinzom Jungbeckom,
predstavnicima bavarske Udruge autobusnih prijevoznika (Landesverband Bayerischer Omnibusunternehmen LBO e.V.) te predstavnicima njemačkih medija.
S potpredsjednikom i državnim ministrom Aiwangerom ministrica Brnjac je razgovarala o produbljivanju suradnje Bavarske i Hrvatske u području turizma. „Nastavit ćemo razmjenu iskustava i najboljih praksi u pogledu digitalizacije turizma te razvoja proizvoda kulturnog i ruralnog turizma. Hrvatska i Bavarska stavljaju naglasak na razvoj održivog turizma, a međusobna suradnja u brojnim područjima od zajedničkog interesa traje već pedesetak godina u okviru Bavarsko – hrvatske komisije. Turisti iz Bavarske čine polovicu ukupnih gostiju iz Njemačke te nam je stoga iznimno bitno prenijeti informacije o svim aktivnostima koje poduzimamo kako bi Hrvatska bila prepoznata kao ugodna i sigurna destinacija“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac prilikom sastanka. Potpredsjednik Aiwanger naglasio je kako vidi puno prostora za suradnju Hrvatske i Bavarske u području turizma, ali i naglasio kako Bavarska podržava ulazak Hrvatske u Schengen 2022. godine kao važnog preduvjeta lakših turističkih kretanja. 

S državnom ministricom Huml ministrica Brnjac razgovarala je o pripremama Hrvatske za ljetnu sezonu te projektu Safe stay in Croatia. Obje ministrice su pritom naglasile važnost pridržavanja epidemioloških mjera te uspostave zajedničkih procedura za putovanja na razini EU. „Njemačka i Hrvatska spremne su za korištenje EU COVID digitalnih potvrda. Želimo produbiti našu suradnju te ćemo poseban naglasak staviti na turizam koji ima multiplikativni efekt na razvoj gospodarstva.“, istaknula je ministrica Brnjac prilikom sastanka. Ministrica Huml rekla je kako Hrvatska i Bavarska odlično surađuju na EU temama te je podržala ulazak Hrvatske u Schengen 2022. godine. Bavarska ministrica također je izrazila želju za suradnjom i razmjenom iskustava na području digitalnih tehnologija u turizmu. 

Na sastanku sa zamjenikom predsjednika ADAC-a zaduženim za turizam i financije Karlheinzom Jungbeckom, ministrica Brnjac razgovarala je o pripremama za ljetnu sezonu, potražnji za Hrvatskom te očekivanjima i planovima za budući razvoj. „Njemačka je naše najveće turističko tržište koje čini gotovo četvrtinu ukupnog turističkog prometa. Ove godine potražnja je dodatno pojačana te je Hrvatska među najtraženijim destinacijama radi svoje blizine i sigurnosti koju nudi turistima. Suradnja s ADAC-om, koji broji 22 milijuna članova, otvara nam mogućnost za veću vidljivost na njemačkom tržištu. Na današnjem sastanku postavljeni su okviri za buduću institucionalnu suradnju“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Prema podacima ADAC-a potražnja za Hrvatskom izrazito je porasla, a najveća je u segmentu kampinga, gdje Hrvatska ima najveći rast potražnje u odnosu na ostale destinacije. ADAC je ove godine u svoj popis najboljih europskih kampova uvrstio 134 hrvatska kampa, a 13 je kampova dobilo posebnu oznaku Superplatz 2021.

Ministrica Nikolina Brnjac održala je i sastanak s predstavnicima bavarske Udruge autobusnih prijevoznika s kojima je razgovarala o kvalitetnijem povezivanju Hrvatske i Bavarske autobusnim prijevozom. „Suradnja s autobuserima iznimno je važna za Hrvatsku s obzirom da 6,4 posto turista u Hrvatsku dolazi autobusom. Nastavit ćemo komunikaciju kako bi osigurali da proces putovanja i prelazaka granica bude što jednostavniji. Tijekom 2019. godine njemački autobuseri su prevezli 350.000 turista u Hrvatsku, a za ovu godinu Hrvatska im je druga najtraženija destinacija.“, izjavila je ministrica Brnjac. (Izvor: Ministarstvo turizma i sporta RH)Priopćenja