Hrvatska na Međunarodnom sajmu knjiga u Leipzigu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Najveća manifestacija knjige u Njemačkoj i jedan od najvećih književnih sajmova na svijetu – Međunarodni sajam knjiga u Leipzigu vratio se nakon tri godine neodržavanja zbog pandemije koronavirusa, s bogatim programom od 27. do 30. travnja 2023. godine.
Hrvatska se na sajmu predstavila nacionalnim štandom te autorskim programima u suradnji s međunarodnom književnom mrežom Traduki. Od hrvatskih autora publika je imala priliku upoznati Tatjanu Gromaču i Marka Pogačara čije su nagrađivane knjige prevedene na njemački jezik.
 
Na nacionalnom štandu bila su dostupna i druga nova izdanja domaćih autora – Marka Gregura, Damira Karakaša, Ivane Šojat, Roberta Perišića, Zorana Ferića… kao i knjige nedavno preminule Dubravke Ugrešić. Hrvatska se također predstavila knjigama namijenjenima djeci i mladima među kojima su slikovnice Agate Lučić nagrađene na Sajmu knjiga u Bologni.
 
U sklopu sajma dodijeljena je Europska književna nagrada (EUPL), koju je osvojila hrvatska predstavnica, mlada pjesnikinja Martina Vidaić s romanom Stjenice.


IZVOR: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

Pisane vijesti