Posjet ministra vanjskih i europskih poslova Vijeću Europe

Povodom obilježavanja 25. godišnjice članstva RH u Vijeću Europe, ministar vanjskih i europskih poslova gospodin Gordan Grlić Radman posjetio je Vijeće Europe. Tijekom svog boravka u Strasbourgu  ministar Grlić Radman se susreo glavnom tajnicom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe gospođom Despinom Chatzivassilou-Tsovilis i predsjednikom Europskog suda za ljudska prava gospodinom Robertom Spanom, uz kojeg su sastanku nazočili i hrvatska sutkinja gospođa Ksenija Turković te tajnica Suda gospođa Marialena Tsirli.

U 13:00 sati ministar Grlić Radman i stalni predstavnik RH pri VE veleposlanik Toma Galli održali su uvodne govore na prijemu organiziranom od strane SPRH pri VE i SP Japana pri VE u zgradi VE (povodom 25.godišnjice statusa promatrača pri VE), nakon čega su se nazočnima obratili japanski veleposlanik Takeshi Akamatsu te zamjenik glavne tajnice VE Bjorn Berge. Japan se predstavio izvedbom vrlo popularne glazbe na tradicionalnom instrumentu, a Hrvatska nastupom klape Grdelin. Za vrijeme glazbenog dijela programa, na dva ekrana su se prikazivale prirodne ljepote i  znamenitosti Japana i Hrvatske.

Specijaliteti Hrvatske i Japana bili su služeni na vrlo dobro posjećenom domjenku (visoki dužnosnici VE, predstavnici diplomatskog zbora i Hrvati zaposleni u Vijeću Europe).

Intervju za Eurojournalist i Mediapart

Organiziran je intervju ministra Grlić Radmana na njemačkom jeziku, što je objavljeno u francusko-njemačkom dnevniku Gornja Rajna https://eurojournalist.eu, a francuska i engleska verzija na stranicama Mediaparta https://mediapart.fr

Govor ministra u Europskoj parlamentarnoj udruzi (APE)

Na kraju svog posjeta, ministar Grlić Radman je održao govor za stalne predstavnike država članica Vijeća Europe i visoke dužnosnike Organizacije u prostorima Europske parlamentarne udruge. Ministar se osvrnuo na aktualne izazove: pandemiju Covid-19, migracije, klimatske promjene te istaknuo značaj redovite i promptne razmjene informacija među državama članicama. Pozdravio je reforme unutar Vijeća Europe koje idu za iznalaženjem pragmatičnih rješenja kao dio prilagodbi koje Organizacija poduzima u pravcu njezine veće učinkovitosti i jačanja njezinih kapaciteta. Istaknuo je kako jačanje multilateralizma kao oblika suradnje u međunarodnim odnosima koji pridonosi snazi svake države članice te sveopćem napretku. Podsjetio je na aktivno sudjelovanje RH u radu Vijeća Europe, kontinuiranim naporima u borbi protiv korupcije, učinkovitoj zaštiti prava nacionalnih manjina i ranjivih skupina, decentralizaciji lokalne uprave i samouprave, te jačanju kapaciteta u zaštiti kulturne baštine i kulturnih ruta. RH je danas stranka 100 ugovora, 12 parcijalnih proširenih sporazuma te potpisnica još 6 ugovora Vijeća Europe.Priopćenja