Donacija zbirke duhovnih koncerata Vinka Jelića Parnassia militia Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Strasbourgu 23. veljače 2023.

U sklopu promocije 400. obljetnice prvotiska zbirke Vinka Jelića Parnassia militia objavljene u Strasbourgu 1622., pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i u organizaciji Stalnog predstavništva RH pri Vijeću Europe i Nacionalne i sveučilišne knjižnice (BNU) u Strasbourgu, u četvrtak, 23. veljače 2023. godine, održana je svečanost donacije dva primjerka suvremenog izdanja ove zbirke Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Strasbourgu. Ova je zbirka izdana prošle godine od ogranka Matice hrvatske iz Svete Nedelje, dok je inicijativu za njenu donaciju knjižnici u Strasbourgu pokrenuo Hrvatski glazbeni centar iz Zagreba.

Ovo suvremeno izdanje zbirke duhovnih koncerata predstavlja kapitalno djelo hrvatskog i europskog glazbenog baroka te je 2022. nagrađeno Zlatnom poveljom Matice hrvatske.

Ujedno, radi se o prvoj donaciji Republike Hrvatske Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Strasbourgu, čiji je direktor Alain Colas u svom govoru iskazao punu zahvalnost za ovaj vrijedan dar, poglavito s obzirom na činjenicu što su prioriteti BNU upravo srednja i srednjoistočna Europa te glazba.

BNU je prepoznatljivo i kultno mjesto kulture Strasbourga širom otvoreno javnosti te će darovani primjerci Parnassia militia - ovog jedinog djela Vinka Jelića sačuvanog u cijelosti - od sada biti dostupni skladateljima i istraživačima iz Europe i svijeta.

Ugovor o donaciji  potpisali su veleposlanik/stalni predstavnik RH pri Vijeću Europe gospodin Toma Galli i direktor BNU gospodin Alain Colas.

Pisane vijesti