25. obljetnica primitka Republike Hrvatske u Vijeće Europe

Danas se obilježava 25. obljetnica primitka Republike Hrvatske u Vijeće Europe. Hrvatska je 6. studenog 1996. godine postala punopravna članica Vijeća Europe, najstarije europske organizacije sa sjedištem u Strasbourgu, čija je uloga jačanje europskog jedinstva i prosperiteta kroz promicanje zajedničkih vrijednosti i principa zaštite temeljnih ljudskih prava i sloboda, demokracije i vladavine prava.

Primanje Hrvatske u Vijeće Europe je dodatno potvrdilo opredijeljenost naše zemlje za jačanje demokratskih vrijednosti i principa, te poštivanje ljudskih prava i vladavine prava na dobrobit svih hrvatskih građana.

Hrvatska je danas aktivna članica Vijeća Europe. Hrvatski predstavnici i stručnjaci u tijelima Organizacije, te u okviru međuvladine i međuparlamentarne suradnje, sudjeluju u donošenju svih politika i dokumenata Organizacije. Potvrda hrvatskim naporima u jačanju specifičnih područja ljudskih prava i vladavine prava su dosadašnji i aktualni vodeći angažmani hrvatskih stručnjaka u okviru tijela i stručnih radnih skupina Organizacije.

Najveće priznanje naporima Hrvatske u okviru Vijeća Europe, ali i na nacionalnoj razini, je izbor bivše potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Organizacije, 26. lipnja 2019. godine, što je najviša hrvatska funkcija do sada u nekoj međunarodnoj organizaciji. Uz to, važno je naglasiti dvije hrvatske istaknute sutkinje Europskog suda za ljudska prava Ninu Vajić i Kseniju Turković, dok je Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) u lipnji izabrala Davora Derenčinovića za novog suca koji stupa na dužnost 2022. godine.

Hrvatska je svoju posvećenost europskim vrijednostima dodatno potvrdila kroz predsjedanje najvažnijim izvršnim tijelom Organizacije, Odborom ministara, u drugoj polovini 2018. godine.

Danas, nakon 25 godina članstva u Vijeću Europe, Hrvatska uživa položaj partnerske članice koja primjenjuje usvojene standarde i aktivno sudjeluje u programima i aktivnostima Organizacije, ulažući stalne napore u prilagodbu nacionalnog zakonodavstva i praksi europskim standardima s ciljem daljnje zaštite i dobrobiti svih hrvatskih građana.

U okviru niza aktivnosti obilježavanja 25. obljetnice primitka Hrvatske u Vijeće Europe, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je danas postavilo promidžbeni štand na Cvjetnom trgu u Zagrebu, s ciljem približavanja građanima važnosti Vijeća Europe i hrvatskog članstva u toj Organizaciji. Na promidžbenom štandu Ministarstva također sudjeluju Ured Vlade za ravnopravnost spolova, Ured Vlade za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo turizma i sporta.

Kao doprinos aktivnostima Ministarstva, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci je 5. studenog 2021. održao prigodnu panel raspravu uz sudjelovanje uglednih domaćih i stranih govornika. Pravni fakultet Sveučilišta u Osijeku će 8., 9. i 10. studenog 2021. održati niz tematskih predavanja i tribina. Na tribini 9. studenog sudjelovat će državna tajnica za Europu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, zatim posebni savjetnik predsjednika Vlade Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova koji je 6. studenog 1996. u Strasbourgu potpisao pristupne ugovore Vijeća Europe, te prvi hrvatski veleposlanik pri Vijeću Europe Vladimir Matek.

Hrvatska pošta je 5. studenog 2021. izdala prigodnu poštansku marku „25. obljetnica primitka Republike Hrvatske u Vijeće Europe“, te kovertu s prigodnom markom s otisnutim žigom.



Priopćenja