OBJAVA BIRAČIMA IZBORI ZA ČLANOVE U EUROPSKI PARLAMENT

Predsjednik Republike Hrvatske donio je 15. ožujka 2024. Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske.

Izbori u Republici Turskoj održat će se u nedjelju 9. lipnja 2024. od 7.00 do 19.00 sati u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ankari (Aziziye Mah., Kırkpınar Sokak 18/5, 06690 Çankaya - Ankara, Republika Turska).

Ukoliko na predstojećim izborima za članove u Europski parlament želite glasovati u Veleposlanstvu RH u Ankari, potrebno je izvršiti prethodnu/aktivnu registraciju.

Birači svoje podatke upisane u registar birača mogu provjeriti na poveznici: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/.

Zahtjev za registraciju podnosi se popunjavanjem obrasca za registraciju koji se može predati NAJKASNIJE DO SRIJEDE, 29. SVIBNJA 2024. GODINE, I TO:
 
osobno u Konzularnom odjelu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ankari ili putem e-maila u pdf formatu na email adresu ankara@mvep.hr
 
Ako žele glasovati u inozemstvu birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, zatražit će PRETHODNU REGISTRACIJU

Birači koji nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske, da bi mogli glasovati u Veleposlanstvu RH u Ankari moraju podnijeti ZAHTJEV ZA AKTIVNU REGISTRACIJU. Za birače koji nemaju prebivalište u RH, tj. birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan RH ili su podnijeli zahtjev za izdavanjem iste, ne moraju se aktivno registrirati već će se po službenoj dužnosti aktivno registrirati za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici.
 
Birači koji imaju vjerodajnice i pristup sustavu e-Građani mogu samostalno podnijeti zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju te izmjene tih zahtjeva i putem sustava e-Građani
 

Pisane vijesti