Veliki plivački pothvat Dine Levačić u Južnoj Africi

  • Slika
Najbolja hrvatska plivačka maratonka, Dina Levačić, ispisala je nove stranice hrvatskog daljinskog plivanja. Unatoč vrlo izazovnim vremenskim uvjetima, velikim valovima i vjetru, za nešto više od 11 sati preplivala je 08. veljače 33 kilometara dugu rutu od Miller’s Pointa do Rooi Elsa u Republici Južnoj Africi, poznati False Bay, najveći prirodni zaljev u Južnoj Africi i jedan od najvećih u svijetu sa površinom preko 1.000 km2. Uspješnim preplivavanjem, Dina Levačić je postala 12. osoba koja je to uspjela, četvrta žena i prva osoba iz Hrvatske.
 
Nakon False Bay-a Dina Levačić je uspješno svladala 14. veljače i svoj drugi najavljeni veliki izazov, najjužniju točku poluotoka Cape-a, poznatog kao Cape Point, koji je bio nešto kraći, oko 8 kilometara. Vrijeme je u tom dijelu dosta nepredvidljivo, snažne su struje te se svega par dana u godini može plivati, a za svladavanje ove plivačke rute trebalo joj je nešto više od dva sata.
Kao posljednji izazov Dini Levečić ostaje, ukoliko vremenski uvjeti to budu dopustili, plivanje od otoka Robben do obale u dužini od 11 km. Ovaj otok ima veliki povijesni i politički značaj za većinu Južnoafrikanaca jer je poznat i kao otok na kojem je svojedobno bio zatočen Nelson Mandela.
 
Dina Levačić je izabrana za najbolju plivačicu na otvorenim vodama u 2023. prema Međunarodnoj plivačkoj organizaciji te je najavila da će se povratkom u Hrvatsku upustiti u izazov plivanja oko 104 otoka, otočića i hridi u Dalmaciji. Tijekom svojeg boravka u Cape Townu gdje je nazočio otvaranju parlamentarne sezone (SONA), veleposlanik Ante Cicvarić se u subotu, 10. veljače susreo s Dinom Levačić te joj je čestitao na ovim postignućima.

Pisane vijesti