U razdoblju od 19. do 23.lipnja 2013.g. u službenoj posjeti Republici Hrvatskoj bili su Njihova carska Visocanstva Princ i Princeza Akishino

U razdoblju od 19. do 23.lipnja 2013.g. u službenoj posjeti Republici Hrvatskoj bili su Njihova carska Visocanstva Princ i Princeza Akishino. Njihova posjeta organizirana je u okviru obilježavanja 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa izmedu Hrvatske i Japana. U sklopu njihove Europske turneje, Nj.C.V. Princ i Princeza Akishino posjetili su i Republiku Slovacku i Republiku Sloveniju.

U razdoblju od 19. do 23.lipnja 2013.g. u službenoj posjeti Republici Hrvatskoj bili su Njihova carska Visocanstva Princ i Princeza Akishino. Njihova posjeta organizirana je u okviru obilježavanja 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa izmedu Hrvatske i Japana. U sklopu njihove Europske turneje, Nj.C.V. Princ i Princeza Akishino posjetili su i Republiku Slovacku i Republiku Sloveniju. Prvi u nizu službenih sastanaka bio je sastanak sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovicem. U srdacnom i prijateljskom razgovoru premijer Milanovic je zaželio dobrodošlicu princevskom paru i govorio o dobrim i prijateljskim odnosima izmedu dvije zemlje. Ova posjeta samo je jedna u nizu obostranih posjeta kojima se prijateljski odnosi produbljuju i ucvršcuju. Na svecanom rucku kojega je priredio predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, izmijenjene su rijeci dobrodošlice, a predsjednik Odbora za vanjsku politiku g. Milorad Pupovac i predsjednik Hrvatsko-japanske grupe prijateljstva g. Davorin Mlakar ukratko su upoznali Nj.C.V. Princa Akishino o novijoj povijesti RH te o prijateljskim odnosima izmedu dvije zemlje. U koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ 20. lipnja 2013.g. Zagrebacka filharmonija održala je svecani koncert u cast obilježavanja 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa. Prije koncerta svecani govor održao je predsjednik Ivo Josipovic i Nj.C.V. Princ Akishino. Predsjednik Ivo Josipovic priredio je dana 21. lipnja 2013.g. svecanu veceru za visoke uzvanike u Vili Weiss. Princevski par posjetio je i Osnovnu školu Oton Ivekovic u Zagrebu ciji su ucenici napravili 1000 papirnatih origama ptice ždral kao simbol suosjecanja s japanskim narodom u vrijeme razarajuceg potresa i tsunamija 11.3.2011.g. U okviru razgledavanja znamenitosti u Zagrebu i Hrvatskoj, Princ i Princeza Akishino posjetili su Muzej naivne umjetnosti, katedralu, Tržnicu Dolac zatim Etno kucu u Zagrebu, Dom za starije osobe u Otoccu i Nacionalni park Plitvicka jezera. Princevski par Akishino posjetio je i Farmu domacih purana vlasnika Borisa Vrhovskog te Muzej neandertalca u Krapini. Na kraju putovanja, princevski par je posjetio Dubrovnik gdje su razgledali farmu maslina u Konavlama, malu farmu dudovog svilca gdje se i proizvodi svila, te su razgledali stari grad Dubrovnik. Ova posjeta je znacajna jer clanovi carske obitelji vrlo rijetko putuju u inozemstvo. Car i carica vec nekoliko godina uopce ne putuju u inozemstvo. Posljednja posjeta clanova carske obitelji bila je 2002. kada je Republiku Hrvatsku posjetila Princeza Sayako.

Priopćenja